یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد با توجه به اینکه جمهوری اسلامی به تشدید تنشها در منطقه ادامه میدهد، واشینگتن طرحهای جدیدی برای کاهش درآمدهای نفتی تهران دارد و با هدف فشار بر جمهوری اسلامی و کاهش صادرات نفتی ایران، با شرکای خود همکاری خواهد کرد.
این مقام وزارت امور خارجه آمریکا به پولیتیکو گفت به دلیل تحریمهای کنونی، تهران ناچار است به منظور دور زدن تحریمها هزینههای سنگینی را برای واسطهها، پولشویی و سایر موارد پرداخت کند.
او افزود: «ارزیابی این است که در حال حاضر جمهوری اسلامی تنها میتواند بخشی از درآمد فروش نفت را به دست آورد.»
این سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا تاکید کرد: «تلاشهای جدیدی برای کاهش جریانهای مالی تهران روی میز است و با ادامه تشدید تنشها در منطقه، ما با شرکای خود برای فشار بیشتر بر ایران و کاهش صادرات نفت آنها همکاری خواهیم کرد.»
اردیبهشت ماه امسال و پس از حمله بیسابقه جمهوری اسلامی به اسرائیل در اواخر فروردین، مجلس نمایندگان آمریکا با اضافه کردن دو طرح «قانون مهسا» و «قانون کشتیرانی» به لایحه کمکهای خارجی به اوکراین، اسرائیل و تایوان، این طرحها را تصویب کرد.
بر اساس قانون کشتیرانی، دولت آمریکا بندرها و پالایشگاههایی که نفت ایران را حمل یا فرآوری میکنند تحریم خواهد کرد.
مجلس نمایندگان به عنوان پاسخی به حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل این طرحها را تصویب کرد اما در آن زمان، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی با اشاره به تصویب قوانین جدیدی که تحریمها علیه فروش نفت خام ایران را افزایش میدهد، نوشت نباید انتظار داشت که جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا به این زودیها بهطور کامل از اختیارات جدید خود استفاده کند.
علیرغم تشدید تحریمها علیه اقتصاد جمهوری اسلامی در سالهای اخیر، صادرات نفت خام ایران به طور پیوسته افزایش یافته است.
بر اساس دادههای شرکت تحلیلی کپلر، فروش نفت ایران تنها در سه ماهه گذشته ۳۰ درصد افزایش یافته و محمولههای سوخت فسیلی این کشور به بالاترین حد در پنج سال اخیر رسیده است.
سه هفته پیش، رویترز به نقل از شرکتهای ردیابی نفتکشها و منابع تجاری گزارش داد نفت خام ایران از اواخر سال گذشته میلادی به شهر بندری و پالایشگاهی دالیان در شمال شرق چین سرازیر شده که به حفظ میزان خرید نفت خام ایران از سوی پکن در سطوح نزدیک به رکورد کمک کرده است.
خبرگزاری رویترز پیش از این گزارش داده بود در دی ۱۴۰۲ در حالی که قیمت نفت در سال پیش از آن حدود ۷۵ تا ۸۵ دلار برای هر بشکه بود، ایران هر بشکه نفت خود را با حدود ۱۰ دلار تخفیف به پالایشگاههای چینی فروخته است.
فروردین ماه سال جاری فایننشال تایمز به نقل از شرکت تحلیل انرژی ورتکسا گزارش داد صادرات نفت ایران به بالاترین میزان خود در شش سال اخیر رسیده و مشتری اصلی این محمولهها، چین بوده است.
بر اساس این گزارش، ایران در سه ماه اول سال ۲۰۲۴ بهطور متوسط هر روز ۱/۵۶ میلیون بشکه نفت فروخته است که بالاترین میزان فروش نفت ایران پس از سال ۲۰۱۸ است که آمریکا از توافق برجام خارج شد.