دفاع هم‌زمان خاتمی و پزشکیان از فهرست وزیران پیشنهادی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۵/۲۴

در حالی که فهرست وزیران پیشنهادی مسعود پزشکیان موجی از انتقادها را از جمله در میان اصلاح‌طلبان برانگیخته، او این فهرست را برآمده از «اعتقاد به خردجمعی و تعامل با همه جریانات سیاسی» خواند و محمد خاتمی، رییس‌‌جمهوری پیشین نیز آن را «قابل فهم» دانست.

در پی انتقادات گسترده به وزیران پیشنهادی پزشکیان، او شامگاه سه‌شنبه ۲۳ مرداد گفت: «اگرچه ممکن است فهرست وزرای پیشنهادی برای عده‌ای ایده‌آل نباشد و انتقاداتی به آن وارد کنند، اما این فهرست براساس اعتقاد عمیق دولت چهاردهم به خردجمعی، هم‌فکری و تعامل با همه جریانات سیاسی تهیه شده است.»

او مثل برخی از خود وزرای پیشنهادی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی، فهرست وزیرانش را بر اساس «وفاق ملی» دانست.

در نامه معرفی وزیران پیشنهادی دولت پزشکیان که روز یک‌شنبه به مجلس فرستاده شد، ۱۹ نام برای ۱۹ وزارت‌خانه آمده که صرفا نام یک زن در آن دیده می‌شود: فرزانه صادق مالواجرد برای وزارت راه و شهرسازی.

بررسی‌های ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد ۱۱ وزیر پیشنهادی پزشکیان، در دولت‌های ابراهیم رئیسی و حسن روحانی حضور داشته‌اند.

رحمت‌الله بیگدلی، عضو شورای راهبری دولت چهاردهم گفت هفت نفر از وزرا در لیست شورای راهبردی که برای انتخاب وزیران پیشنهادی تشکیل شده بود، نبودند.

او افزود: «در این دولت مهم‌ترین وزارت‌خانه‌ها به جریان اصول‌گرا داده شده است.»

هم‌زمان خبرگزاری ایسنا نوشت متوسط سن وزرای کابینه معرفی شده از سوی پزشکیان ۵۹/۷ سال است.

پیش‌تر خود او در شبکه ایکس نوشت: «مردم عزیز، انتقادات شما به کابینه یعنی ما یک گام به جلو رفته‌ایم. در مرحله انتخاب و بررسی کابینه از صاحب‌نظران متعددی مشورت گرفتیم، صبر کنید کابینه کار کند و آن را از روی عملکردش نقد کنید.»

حمایت خاتمی از پزشکیان

محمد خاتمی، رییس‌جمهوری پیشین، در جمع مشاوران خود گفته است: «انتظار معجزه در هر شرایطی نداریم. نباید از موضع حمایت رییس‌جمهوری که هنوز کار خود را شروع نکرده به وادی انتقاد سخت و مخالفت افتاد.»

خاتمی که در فاصله سال‌های ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ رییس‌جمهوری بود و پزشکیان در کابینه او وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از فهرست وزیران پیشنهادی پزشکیان نیز دفاع کرد.

خاتمی گفت: «انتخاب اعضای هیات دولت در مجموع روند قابل فهم و طبیعى داشته است. طبعا هر کار تازه‌ای ممکن است اشکالاتی داشته باشد و این امر نباید موجب ارزیابی‌های شتاب‌زده و نومیدى شود.»

انتشار این فهرست در روز یک‌شنبه موجی از واکنش‌های منفی از سوی اصلاح‌طلبان حامی پزشکیان را برانگیخت.

جواد امام، سخنگوی جبهه اصلاح‌طلبان، در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اگر قرار بر ادامه سکانداری نظامیان و شبه‌نظامیان بر سیاست و عدم تغییر رویکردهای امنیتی نسبت به فعالین سیاسی داخل نظام بود، چه ضرورتی به برگزاری انتخابات و تحمیل این همه هزینه به کشور و بازی با روح و روان مردم و‌ به‌ویژه جوانان بود؟»

او خطاب به پزشکیان افزود: «در نهایت، شخص رییس‌جمهور مسئول کابینه است و هیچ لابی‌گر و عنصر تحمیل‌گری حاضر نخواهد شد مسئولیت دولت را بپذیرد. پس تا زمان هست، تجدیدنظر فرمایید.»

حسین رفعتی، فعال اصلاح‌طلب و فرماندار گرگان در دولت خاتمی هم در واکنش به اسامی پیشنهادی پزشکیان برای وزرای دولت در شبکه ایکس نوشت: «گمانم مهندسی انتخابات این دوره به قدری پیچیده و فنی بود که به دست خود ما اصلاح‌طلبان پروژه نابودی اصلاح‌طلبی رقم خورد.»

بیشتر بخوانید: کابینه پیشنهادی پزشکیان، شرکت سهامی با مدیریت خامنه‌ای

خاتمی درباره کابینه پیشنهادی گفت: «ما هم ضمن تایید انتخاب‌های خوبی که شده است بر این باوریم که در بعضی موارد می‌شد خیلی بهتر عمل کرد ولی به جناب پزشکیان احترام می‌گذاریم و ایشان را صاحب حق در انتخاب همکارانشان می‌دانیم و از ایشان انتظار معجزه در هر شرایطی نداریم.»

خاتمی در سخنرانی روز دوشنبه خود تاکید کرد: «دولت وفاق ملى و وحدت هم رویکرد خوبی است ولی ۵۰ درصدی که در انتخابات شرکت نکردند و چندین میلیون نفری که عمدتا از ترس این‌که زمام امور به‌دست جریانی نا‌مطلوب برای مصالح ملی و امنیت و توسعه کشور بیفتد، به ایشان راى دادند، باید در امر وفاق و وحدت، موردِ نظرِ جدی باشند؛ نه فقط گروه‌ها و جریان‌های خاصی که پایگاه محدودی در متن جامعه دارند.»

علیرضا سلیمی، سخنگوی هیات رییسه مجلس گفته است جلسات علنی مجلس برای بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت از روز شنبه ۲۷ مرداد و حداقل در دو نوبت صبح و بعدازظهر تشکیل خواهد شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

جهان‌نما
خبرها
گفت‌وگوی ویژه
خبر

شنیداری

پادکست‌ها