یک روز پس از آنکه احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد از تصمیم شورای عالی بورس برای افزایش دامنه نوسان گفت، رضا عیوضلو، معاون نظارت بر بورسها و ناشران سازمان بورس، از تداوم اعمال محدودیت دامنه نوسان معاملات سهام و حق تقدم، در دامنه مثبت و منفی یک درصد، در هفته آینده خبر داد.
عیوضلو روز پنجشنبه ۲۵ مرداد گفت: «با توجه به تداوم شرایط حاکم بر بازار سرمایه در هفته گذشته و ریسکهای سیستماتیک موثر بر آن، مقرر شد محدودیت دامنه نوسان معاملات سهام و حق تقدم در هفته پیشرو نیز مشابه هفته گذشته، در دامنه مثبت و منفی یک درصد و معاملات صندوقهای سرمایهگذاری سهامی نیز در دامنه مثبت و منفی دو درصد برقرار باشد.»
او افزود این تصمیمات با هدف «کنترل و کاهش هیجانات کاذب موثر بر بازار» اتخاذ شدهاند.
عیوضلو تاکید کرد تداوم این تصمیمات بستگی به «شرایط بازار» در هفتههای آینده دارد.
سازمان بورس از روز ۲۱ مرداد دامنه نوسان قیمت سهام را به یک درصد کاهش داد.
سازمان بورس علت این تصمیم را «بروز هیجانات ناشی از برخی تحولات سیاسی و منطقهای» و لزوم «کنترل این هیجانات و حفظ منافع سهامداران» اعلام کرد.
سومین تغییر دامنه نوسان در شش ماه
دامنه نوسان در بورس ایران به این معناست که معاملهگران نمیتوانند در یک روز سهامشان را کمتر یا بیشتر از این دامنه به فروش برسانند. دامنه نوسان در حالت عادی پنج درصد است.
تعیین دامنه نوسان در بورس ایران از گذشته مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان بوده است، چراکه این کار در واقع تعیین تکلیف برای بازار و نوعی بازارسازی مصنوعی قلمداد میشود.
با این حال، در سالهای اخیر مسئولان جمهوری اسلامی به همین حد از مداخله هم اکتفا نکردهاند و دامنه نوسان پنج درصد را در بزنگاهها تغییر میدهند.
این سومین بار است که از ابتدای سال جاری سازمان بورس دامنه نوسان را تغییر میدهد.
روز ۲۵ فروردین امسال، سازمان بورس برای جلوگیری از ریزش بازار پس از حملات سپاه پاسداران به اسرائیل، دامنه نوسان را به یک درصد کاهش داد.
دومین بار، حدود یک ماه بعد و پس از اعلام خبر مرگ ابراهیم رئیسی و همراهانش در ۳۱ اردیبهشت، سازمان بورس مجددا دامنه نوسان را کاهش داد.
این اقدام با اعتراض سهامداران مواجه شد و در اتفاقی کمسابقه، کارگزاران دست به اعتصاب زدند.
پس از کشته شدن اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس در بامداد ۱۰ مرداد، بورس تهران ریزش شدیدی را تجربه کرد و با افت ۵۲ هزار و ۴۵۹ واحدی، به عدد دو میلیون و ۶۷ هزار واحد رسید.
روز ۱۳ مرداد، در اولین روز کاری بورس پس از این ریزش، معاملهگران تالار بورس تهران به نشانه اعتراض به وضعیت موجود، سیستمها را خاموش و جایگاه خود را ترک کردند.
سازمان بورس برای برای جلوگیری از تلاطم بازار، دامنه نوسان را به یک درصد کاهش داد و حالا، دو هفته بعد از مرگ هنیه، عیوضلو از تداوم دامنه نوسان یک درصدی خبر میدهد.
کوتاه شدن فواصل دستکاری دامنه نوسان، به طوری که از ابتدای امسال سازمان بورس سه بار دامنه بورس را تغییر داده، به طور بالقوه سیگنال بیثباتی را به بازار ارسال میکند.
ظاهرا آن دسته از معاملهگران که هنوز هم در بازار ماندند، باید به تغییرات ناگهانی پس از هر تحول داخلی یا منطقهای عادت کنند.