رییس انجمن صنعت ساختمان از فعالیت یک میلیون و ۶۰۰ هزار کارگر ساختمانی در کشور خبر داد که حدود ٨٠٠ هزار نفرشان بیمه نیستند. به گفته پژمان جوزی، سازمان تامین اجتماعی صرفا اجازه بیمه کارگرانی را به کارفرمایان میدهد که گواهینامه مهارت فنی و حرفهای دارند.
شبکه شرق از برگزاری نشست کمیته عمران شورای شهر تهران برای بررسی چالشهای استفساریه ماده پنج «قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی» خبر داد.
جوزی در این نشست از ابلاغ ماده پنج قانون بیمههای اجتماعی کارگران ساختمانی، به عنوان یکی از چالشهای مهم این حوزه نام برد.
با تصویب این ماده، مقرر شد ۲۵ درصد از عوارض شهرداری به سازمان تامین اجتماعی به منظور بیمه کارگران ساختمانی اختصاص پیدا کند تا کارگران ساختمانی مورد حمایت قرار گیرند.
فعالان حوزه ساخت و ساز میگویند این مصوبه تنها به سود تامین اجتماعی است و کارگران منفعتی از آن نداشتهاند.
جوزی این ماده را عامل گره زدن دست و پای صنعت ساختمان دانست و گفت که در صورت تداوم این وضعیت، صنعت بزرگ ساختمان رفتهرفته رو به ضعف و زوال خواهد رفت و کمتر سازنده و سرمایهگذاری در این حوزه فعالیت خواهد داشت.
بیمه کارگران ساختمانی
رییس انجمن صنعت ساختمان گفت باید در گام اول، قانون به شرایط گذشته بازگردد.
او افزود: «مقصر بیمه نبودن نیمی از کارگران کارفرماها نیستند چرا که پرداخت هزینه بیمه کارگر در کل مخارج یک بنا، رقم مهمی نیست.»
جوزی به شرط تامین اجتماعی مبنی بر داشتن گواهینامه مهارت فنی و حرفهای برای بیمه کارگران ساختمانی اشاره و این پرسش را طرح کرد که چگونه میتوان گچکار و آرماتوربند و لولهکش و برقکار «استاد و باسابقه» را مجبور به دریافت گواهینامه مهارت کرد؟
او به انتقاد از صرف «هزینههای هنگفت و گاه بیهوده» برای ایجاد اشتغال پرداخت که در نتیجه آن و وضع قوانین اشتباه، کارگران حرفهای و کاربلد مجبور به ترک کار میشوند.
این فعال صنفی خواستار تغییر فوری این قانون شد.
پیش از این و در روز ۲۶ خرداد، یکی از فعالان صنفی کارگران ساختمانی با انتقاد از شرایط شغلی کارگران ساختمان گفت بیمه این کارگران به موانع جدی برخورد کرده و متوقف مانده است.
او درباره برخوردار نبودن کارگران ساختمانی از مزایای بازنشستگی پیش از موعد نیز گفت آنها حتی اگر بیمه باشند، جان و سلامتیشان در خطر است.
مجید شیخی، مدیرکل وصول حق بیمه سازمان تامین اجتماعی در ادامه نشست کمیته عمران شورای شهر تهران در پاسخ به انتقاداتی که به سازمان تامین اجتماعی وارد شد، گفت این سازمان در این زمینه «نه سیاستگذار که مجری قانون» است.
ایراناینترنشنال روز ۱۳ خرداد در گزارشی نوشت در ادامه اقدامات ضدکارگری جمهوری اسلامی، وزارت کار با ابلاغ دستورالعملی امکان بازنشستگی پیش از موعد کارگران را از بین برد.
نهم خرداد امسال، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ابلاغ دستورالعمل شماره ۵۷، تکلیف کارگران پیمانکاری را روشن کرد و همه مسئولیت را بر عهده پیمانکار گذاشت.
بر اساس این دستورالعمل، کارفرمای مادر هیچ مسئولیتی ندارد.
پیش از این و در دی ۱۴۰۲، اکبر شوکت، رییس کانون انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی گفته بود بیمه حدود ۳۰۰ هزار نفر در طول سه سال گذشته قطع شده است.
به گفته شوکت، هیچ کارگر جدیدی بیمه نمیشود و حدود ۵۰۰ هزار نفر در نوبت بیمه هستند.
اردیبهشت ماه امسال علی ضیایی، رییس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور از جان باختن دو هزار و ۱۱۵ کارگر و مصدوم شدن ۲۷ هزار کارگر به دلیل حوادث ناشی از کار در سال ۱۴۰۲ خبر داد.
پس از آن خبرگزاری ایلنا در گزارشی با انتقاد از «لاپوشانی آماری وزارت کار» نوشت این آمار به معنای مرگ ۵/۷۹ کارگر در هر روز از سال است.
بیشتر بخوانید: در سال ۱۴۰۲ در هر روز حدود ۶ کارگر جان باختهاند