حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با اشاره به آغاز قطع آنتن «آیفونهای ۱۴ و ۱۵ قاچاق» گفت که با توجه به «پیگیریهای جدی» این ستاد از اپراتورها و سازمان تنظیم مقررات، اقداماتی در این زمینه انجام شده است که نتایج آنها به تازگی قابل مشاهده است.
این اظهارات دهقانینیا در حالی است که پیش از این هم این دو مدل آیفون در ایران با مشکل رجیستری و آنتندهی روبهرو بودند.
از زمان عرضه این گوشیها واردات رسمی آنها به ایران ممنوع است و از آنجا که گوشی قاچاق به شمار میروند، امکان ثبت (رجیستر) کردن آنها نیز وجود ندارد.
با وجود عدم رجیستری، دارندگان آیفون ۱۴ و ۱۵ در ایران با استفاده از شیوههای نرمافزاری و سختافزاری مختلف، امکان بهره بردن از این گوشیها را فراهم میکنند.
مصرف کنندگان با قابلیت شورت کات و از طریق قطع و وصل مکرر آنتن این گوشیها از آنها استفاده میکنند.
از طریق سختافزاری نیز، با مبدل iKOS که در واقع یک دستگاه واسطه است، میتوان از گوشیهای جدید آیفون در ایران «بدون رجیستری» استفاده کرد.
بنابراین قطع آنتن این گوشیها موضوع جدیدی به شمار نمیرود و مقام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم اظهاراتی درباره مقابله با این شیوههای دور زدن رجیستری مطرح نکرده است.
دشمنی جمهوری اسلامی با آیفون
نه تنها مدلهای ۱۴ و ۱۵ آیفون در ایران قاچاق به شمار میروند بلکه واردات سایر مدلهای آن به کشور هم با دشواریهایی همراه است.
پنجم خرداد ۱۴۰۳، خبرگزاری ایسنا با انتشار تصویری از مصوبه جلسه ۲۶ فروردین سال جاری هیات وزیران نوشت: «تعرفه واردات آیفون در صورت لغو ممنوعیت، ۹۶ درصد تعیین شد.»
در ردیف ۲۲۶ این تصویبنامه آمده است: «با توجه به ممنوعیت واردات تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل، در صورت لغو ممنوعیت آن در آینده از سوی مراجع ذیصلاح، سود بازرگانی آن به میزان ۹۶ درصد پیشبینی خواهد شد.»
این موضوع از سوی مهدی اسدی، رییس انجمن وارد کنندگان موبایل تکذیب شد و او تاکید کرد واردات همه انواع آیفون به کشور ممنوع است.
از ابتدای مرداد امسال شایعاتی درباره کنترل گوشی شهروندان در ایستگاههای مترو و جمعآوری گوشیهای رجیستر نشده - که عمدتا آیفون هستند - مطرح شد.
پس از آن، شرکت بهرهبرداری مترو تهران اعلام کرد که ضبط گوشیهای رجیستر نشده در مترو شایعه است و پلیس مترو تنها با استعلام از «سامانه همیاب» در جستوجوی اموال مسروقه است.