فرید صادقی، نوجوان ۱۴ ساله، پس از اذیت و آزار جنسی به دست چند مرد در تهران اقدام به خودکشی کرد و به زندگیاش پایان داد. این خبر واکنش گسترده کاربران شبکههای اجتماعی را در پی داشت. بسیاری از شهروندان از او به عنوان «تازهترین قربانی کودکآزاری و بیقانونی در ایران» نام بردند.
سایت حقوق بشری هرانا روز ۳۰ مرداد در گزارشی از خودکشی یک کودک کار در تهران خبر داد و او را فرید صادقی، اهل قروه در استان کردستان و کارگر سازمان میادین میوه و ترهبار تهران معرفی کرد.
هرانا نوشت او از سوی «چند تن» مورد آزار و اذیت قرار گرفته بود.
پس از آن امید برین، روزنامهنگار، با انتشار مطلبی در حساب ایکس خود به روایت زندگی منجر به خودکشی این کودک کار پرداخت و نوشت که «مرگ اسفبار» او پرده از «جنایتی بزرگ و هولناک» برداشت.
بر اساس این روایت، صادقی در روستایشان مورد آزار جنسی قرار میگرفته و برای فرار از این وضعیت به تهران نقل مکان کرده اما آزارگران او را رها نکردهاند.
او گفت تعداد کودکانی که قربانی آزارهای جنسی این افراد یا باند شدهاند، بیشتر است.
این روزنامهنگار با بیان اینکه دستکم با دو خانواده دیگر که فرزندانشان مورد تجاوز قرار گرفتهاند صحبت کرده، گفت: «کنشگران محلی و مردم امیدی به سیستم قضایی فاسد جمهوری اسلامی ندارند و در گفتوگو با من از تمامی کنشگران حوزه کودکان، زنان و ... خواستند که به این منطقه بروند و در اینباره تحقیق کنند.»
او با انتشار تصویری از محل دفن صادقی در روستای چمقلو گنجی از توابع شهرستان قروه نوشت: «اگر دقت کنید کمی بالاتر یک نیروگاه دیده میشود. متجاوزان در نزدیکی این نیروگاه او را مورد آزار قرار داده بودند.»
(به توصیه کارشناسان اگر با کسی یا کسانی روبهرو میشوید که از جملهها و عبارتهایی نشاندهنده افسردگی یا تمایل به پایان زندگی استفاده میکنند، از آنان بخواهید با پزشک معتمد، نهادهایی که در این زمینه فعالیت میکنند یا فردی مورد اعتماد، درباره نگرانیهایشان صحبت کنند. اگر به خودکشی فکر میکنید، در ایران با اورژانس اجتماعی با شماره تلفن ۱۲۳ تماس بگیرید.)
کاوه کرمانشاهی، سخنگوی شبکه حقوق بشر کردستان نیز در حساب ایکس خود صادقی را قربانی کودکآزاری، باجگیری، بیقانونی و بیپناهی در ایران دانست.
کرمانشاهی با بیان اینکه فرید از تجاوز و فقر به تهران فرار کرد، شجاعت به خرج داد و دربارهاش حرف زد، افزود: «اگر نمیتوان کوچه و خیابان را برای کودکان امن کرد اما میشود گوشه امنی در خانه برایشان ساخت تا شاید به جای خودکشی به آن پناه ببرند.»
آسیه امینی، تحلیلگر مسائل اجتماعی نیز با اشاره به روایت برین از زندگی و خودکشی صادقی نوشت: «در این گزارش غمانگیز، تجاوز از کودکهمسری شروع میشود و با اعتیاد و فساد سیستماتیک و قلدری و تجاوزهای بعدی ادامه پیدا میکند.»
امینی اضافه کرد: «این سیستمی است که سعید طوسیها را در پناه میگیرد و فرید صادقیها در آن قربانیاند و صدایشان به جایی نمیرسد.»
پیگیری مجلس
در ادامه سایت رکنا در خبری با بیان اینکه صادقی به دلیل آزارهای جنسی دست به خودکشی زد، نوشت که محمدرسول شیخیزاده، نماینده قروه و دهگلان در مجلس از پیگیری این موضوع و طرح آن در کمیسیون حقوقی و قضایی خبر داد.
شیخیزاده با بیان اینکه چنین اتفاقاتی دردناک بوده و باعث نگرانی است، افزود: «پرونده فرید صادقی را باید از طریق قانون حمایت از کودکان و نوجوانان پیگیری کرد و اجازه ندهیم عدهای بیمار این چنین به فرزندانمان آسیب برسانند.»
او ضمن تاکید بر مجازات کسانی که باعث خودکشی این نوجوان شدند، خواستار اطلاعرسانی کامل درباره روند پرونده به افکار عمومی «برای اطمینان خاطر از اجرای قانون» شد.
همزمان تعدادی از مردم شهرستان قروه در واکنش به خودکشی صادقی، کمپینی با عنوان «عدالت و دادخواهی» در اینستاگرام راهاندازی کردند.
سایت کردپرس در گزارشی با بیان اینکه این کمپین و گسترش آن باعث شد تا پرونده به صورت ویژه مورد بررسی قرار گیرد، به نقل از خانواده صادقی نوشت چهار نفر در این رابطه بازداشت و مراحل بازجویی و تحقیق از آنها آغاز شده است.
فرهنگ صادقی، پدر فرید صادقی به کردپرس گفت که تمامی مدارک و شواهد و اظهارات شاهدان گرفته شده و اکنون منتظر نتیجه برگزاری دادگاه هستند.
اعتراضهای گسترده شهروندان به این ماجرا در حالی است که در سالهای گذشته، مواجهه مجریان قانون در جمهوری اسلامی با بسیاری از پروندههای مرتبط با آزار جنسی کودکان و نوجوانان، ناامیدی خانوادههای قربانیان را در پی داشته است.
بسیاری از متهمان هیچگاه به تعرض جنسی و تجاوز متهم نمیشوند و تنها به دلیل کودکآزاری برای آنها مجازاتی تعیین میشود.
موضوع تجاوز به کودکان و خودکشی یا قتل آنها در ایران امری مسبوق به سابقه است.
شهریور ۱۴۰۱، امیرحسین خادمی، نوجوان ۱۶ ساله، پس از تعرض جنسی در محل کار خود به دست صاحب کارش و دو مرد دیگر به قتل رسید.
مهری سادات موسوی، معاون سازمان بهزیستی در دی ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد بیشترین تماسها با سامانه اورژانس اجتماعی در خصوص کودکآزاری است.
او همان زمان افزود: «اقدام به خودکشی از دیگر مواردی بوده که در تماس با سامانه اعلام شده است.»
محمدرضا دهقانی سانیج، حقوقدان و مدرس حقوق جزا و جرمشناسی، شهریور ۱۳۹۸ به خبرگزاری ایلنا گفت که از هر ۱۰۰ مورد جرم و خشونتهای جنسی و غیرجنسی علیه کودکان و بهویژه کودکان کار، تنها ۲۰ درصد کشف یا گزارش میشود و ۸۰ درصد دیگر پنهان میماند.
آبان ۱۳۹۶ نیز رضا قدیمی، مدیرعامل سازمان خدمات اجتماعی شهرداری تهران در آن زمان، در گفتوگو با روزنامه شهروند گفت: «به ۹۰ درصد کودکان کار تجاوز میشود.»