عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، روز شنبه سوم شهریور گفت تهران برای گرفتن انتقام از اسرائیل، «پیوند میان دیپلماسی و میدان» خود را خیلی روشن نشان خواهد داد. او گفت وزارتخانهاش درباره پاسخ به کشته شدن اسماعیل هنیه، با نیروهای مسلح «در هماهنگی کامل» خواهد بود.
«میدان» در ادبیات جمهوری اسلامی معمولا به عرصه فعالیت سپاه پاسداران و سایر نیروهای نظامی در روابط خارجی اطلاق میشود.
عراقچی حمله جمهوری اسلامی به اسرائیل در فروردین امسال را که از آن با نام «وعده صادق» یاد میکنند، نمونه «بسیار بسیار هماهنگی کامل» میان میدان و دیپلماسی خواند و گفت: «این بار هم همینطور خواهد بود.»
روز جمعه نیز وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد عراقچی در گفتوگوی تلفنی با وزیران امور خارجه بریتانیا و فرانسه بر «حق قطعی» تهران در واکنش به «اقدام جنایتکارانه و تروریستی» اسرائیل در ترور اسماعیل هنیه تاکید کرده است.
بر اساس این گزارش، عراقچی از فرانسه و دیگر طرفهای غربی خواست برای جلوگیری از گسترش جنگ و افزایش تنشها، «بر تنها مقصر این وضعیت، یعنی اسرائیل» متمرکز شوند.
او همزمان «آمادگی تهران برای تقویت گفتوگوهای سازنده در راستای گسترش همکاریها» را اعلام کرد.
برجام و رابطه با آمریکا
وزیر امور خارجه دولت مسعود پزشکیان در سخنان جدید خود در روز شنبه گفت در زمینه برجام، مذاکرات مربوط به رفع تحریمها را دنبال خواهد کرد تا «از مسیرهای عزتمندانه و شرفمندانه اجرا شود».
عراقچی افزود: «در خصوص مذاکرات برجام نه عجلهای داریم و نه تاخیر بیجهتی صورت خواهد گرفت. مشورتها با طرفهای مختلف انجام خواهد شد.»
پزشکیان در جریان مبارزات انتخاباتی خود، خواستار تعامل بیشتر با غرب شد. با این حال رهبر جمهوری اسلامی در مورد مسائل سیاست خارجی و امنیت ملی در ایران، حرف آخر را میزند.
در سالهای اخیر گاه موضوع از سر گیری روابط با آمریکا از سوی مقامهای جمهوری اسلامی مطرح شده اما هیچگاه به نتیجه نرسیده است.
در تازهترین اظهار نظر در این مورد، مهدی غضنفری، رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی ایران، روز جمعه دوم شهریور با انتشار پستی در ایکس، از رییس دولت چهاردهم خواست تا روابط کنسولی با آمریکا را در محل سفارت سابق این کشور در تهران احیا کند.
عبدالرضا داوری، مشاور پیشین محمود احمدینژاد، این سخنان غضنفری را «مصلحانه و شجاعانه» توصیف کرد.
غضنفری خطاب به پزشکیان گفت: «چند کار بهجا مانده از سالهای قبل شاید بهتر باشد قبل از اتمام ماه عسل [دولت] انجام شود.»
غضنفری که در دولت احمدینژاد وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) بود، در پست خود، تسخیر سفارت آمریکا در آبان سال ۱۳۵۸ را کاری «بیهوده» خواند و احیای روابط کنسولی تهران با واشینگتن را «کاری کوچک» توصیف کرد.
جمهوری اسلامی و آمریکا در ۴۴ سال اخیر روابط دیپلماتیک نداشتهاند. سفارت سوئیس در تهران و سفارت پاکستان در واشینگتن، به ترتیب حافظ منافع ایالات متحده و ایران هستند.
واشینگتنپست روز پنجشنبه در گزارشی درباره حمله احتمالی جمهوری اسلامی به اسرائیل، نوشت که گمان میرود مقامهای آمریکایی در تماس غیرمستقیم با تهران هستند.
بر اساس این گزارش، آنها با روی کار آمدن پزشکیان نیز مراقب هر گونه تغییر و تحولات در این زمینه خواهند بود.