جمهوری اسلامی یک زندانی را در شاهرود مقابل چشم مردم به دار آویخت

دوشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۰۵

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی، صبح دوشنبه پنجم شهریور یک زندانی را در شهرستان شاهرود مقابل چشم مردم و در ملاء عام به دار آویخت. محمدصادق اکبری، رییس کل دادگستری استان سمنان با اعلام این خبر گفت این زندانی مرداد ۱۴۰۱ به اتهام قتل یک وکیل در شاهرود بازداشت و به اعدام محکوم شده بود.

اکبری بدون اشاره به هویت فرد اعدام شده به خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه گفت که حکم اعدام این زندانی از سوی شعبه ۴۹ دیوان عالی کشور تایید و پس از طی تشریفات قانونی، صبح دوشنبه اجرا شد.

به گفته این مقام دستگاه قضایی، این فرد پیش‌تر و در دادگاه بدوی، به اتهام قتل یک وکیل دادگستری به نام «محمودرضا جعفرآقایی» از طریق تیراندازی با سلاح شکاری به اعدام محکوم شده بود.

خبرگزاری دولتی ایرنا در گزارشی نوشت قتل این وکیل در شاهرود در مرداد ۱۴۰۱ رخ داد و چهار نفر از مرتبطان با آن، در همان روزهای اول دستگیر شدند اما متهم اصلی فراری بود.

به نوشته ایرنا، متهم اصلی این پرونده که مردی ۲۰ ساله بود، «شهریور ۱۴۰۲ در حوالی تهران شناسایی و دستگیر شد و در بازجویی‌ها به قتل اعتراف کرد».

رسول کوهپایه‌زاده، وکیل مدافع خانواده جعفر آقایی، دی ماه ۱۴۰۲ درباره این حکم به روزنامه ایران گفت: «شخصی که متهم است با پرداخت وجه، دستور قتل را صادر کرده، به اتهام معاونت در قتل به تحمل ۲۵ سال حبس در زندان ایرانشهر محکوم شد.»

اعدام در ملاء عام یکی از موارد مهم نقض حقوق بشر در ایران است که مردم و گاهی کودکان در پروسه اجرای آن حضور پیدا می‌کنند.

این موضوع در سال‌های گذشته با انتقاد گسترده نهادهای حقوق بشری و سازمان ملل موجه شده است.

روان‌شناسان بر این باورند که پروسه اعدام در ملاء عام، منجر به «بالا رفتن میزان خشونت، پرخاشگری، عادی‌سازی مجازات اعدام‌ در جامعه و تقویت روحیه انتقام‌جویی» می‌شود.

اعدام یک زندانی در زاهدان

سایت حال‌وش که گزارش‌های مربوط به نقض حقوق شهروندان بلوچ را پوشش می‌دهد، در گزارشی از اعدام یک زندانی در زندان زاهدان در روز پنجم شهریور خبر داد.

هویت این زندانی «برکت‌ علی سنجرانی» عنوان شده که به نوشته حال‌وش حدود چهار سال پیش در پی کشته شدن یک نفر در یک نزاع دسته‌جمعی، بازداشت و به اتهام قتل به اعدام محکوم شد.

اعدام این زندانی تا لحظه تنظیم این خبر از سوی رسانه‌های داخل ایران و منابع رسمی جمهوری اسلامی همچون قوه قضاییه و مسئولان زندان‌ها اعلام نشده است.

ایران‌اینترنشنال روز چهارم شهریور در گزارشی با استناد به گزارش‌های منابع حقوق بشری نوشت که طی روزهای اول و سوم شهریور دست‌کم سه زندانی در شهرهای تبریز، نهاوند و قزوین اعدام شدند.

در این گزارش آمده بود که چهار زندانی نیز برای اجرای حکم اعدام به سلول‌های انفرادی زندان تبریز منتقل شدند.

دو تن از این زندانیان تبعه کشور افغانستان و یک نفر نیز اهل کرکوک عراق است.

به گزارش سازمان‌های حقوق بشری، از ابتدای سال جاری میلادی بیش از ۳۹۴ نفر از جمله ۱۵ زن در زندان‌های ایران به دار آویخته شده‌اند.

سایت هرانا در جدیدترین گزارش ماهانه خود درباره وضعیت نقض حقوق بشر در ایران نوشت در مرداد ماه امسال دست‌کم ۱۰۶ نفر در زندان‌های سراسر کشور اعدام شدند.

هرانا پیش‌ از این نیز از اجرای حکم اعدام دست‌کم ۲۶ زندانی در تیر ماه امسال خبر داد.

مقایسه این آمار با اعدام دست‌کم ۱۰۶ زندانی در مرداد ماه نشان می‌دهد اعدام‌ها در ماه گذشته نسبت به ماه قبل از آن، حدود چهار برابر شده است.

گلرخ ایرایی، زندانی سیاسی، روز ۲۸ مرداد در یادداشتی از زندان اوین بر ضرورت پافشاری بر لغو مجازات اعدام تاکید کرد.

او هشدار داد اگر شهروندان بر سر لغو مجازات اعدام به وفاقی در برابر ماشین کشتار حکومت نرسند، فردای بهتری در راه نخواهد بود.

روز ۲۲ مرداد نیز چهار سازمان حقوق بشری بین‌المللی در نامه‌ای به فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از این سازمان خواستند برای پاسخ‌گو کردن جمهوری اسلامی در قبال اعدا‌م شهروندان در ایران، «یک مکانیسم‌ تحقیقاتی مستقل» تشکیل دهد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

هت‌تریک با مزدک میرزایی
خبرها
حرف آخر با پوریا زراعتی
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها