در کمتر از یک هفته، دو اتوبوس پاکستانی حامل شرکتکنندگان در راهپیمایی اربعین در ایران تصادف کردند. این سوانح تاکنون ۳۱ کشته و ۷۱ زخمی بر جای گذاشته است. برخی رسانهها درباره تبعات دادن اجازه تردد به اتوبوسهای پاکستانی در ایران به دلیل «راست فرمان» بودن آنها هشدار داده بودند.
یکشنبه شب (چهارم شهریور ۱۴۰۳)، تصادف اتوبوس پاکستانی در جاده نیریز به سیرجان ۴۸ مصدوم و سه فوتی بر جای گذاشت.
سهشنبه ۳۰ مرداد هم اتوبوس پاکستانی دیگری در جاده دهشیر به تفت، واژگون و دچار آتشسوزی شد که در آن حادثه ۲۸ نفر کشته و ۲۰ نفر مصدوم شدند.
پس از حادثه اول در مرداد ماه، وزارت امور خارجه پاکستان، ستاد ویژه مدیریت بحران خود را برای پشتیبانی از کمک به مصدوم شدگان پاکستانی در تصادف و تسهیل بازگرداندن اجساد به این کشور فعال کرد.
بخشی از شرکتکنندگان در راهپیمایی اربعین در سالهای اخیر، شیعیان پاکستانی و افغان هستند.
مجید میراحمدی، رییس ستاد مرکزی اربعین، ۲۵ تیر ۱۴۰۳ پیشبینی کرد در راهپیمایی اربعین امسال، حدود ۵۰۰ هزار زائر خارجی از طریق مرزهای ایران به کشور عراق وارد شوند. بخش بزرگی از این تعداد را پاکستانیها تشکیل دادند.
در سالهای اخیر همزمان با افزایش تبلیغات جمهوری اسلامی برای پررونق کردن این مراسم، تعداد شرکتکنندگان خارجی آن هم افزایش یافته اما تا پیش از اربعین امسال، حمل و نقل زائران خارجی با وسایل نقلیه ایرانی انجام میشد.
حسن مومنی، رییس پلیس راه راهور فراجا، ۱۰ مرداد درباره تردد اتوبوسهای پاکستانی گفت: «ستاد مرکزی اربعین تصمیم به اجازه تردد اتوبوسهای پاکستانی در داخل کشور گرفته است.»
پس از این مجوز، دانیال اسداللهی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفتوگویی به انتقاد از این تصمیم پرداخت و گفت: «ورود اتوبوسهای پاکستانی به داخل ایران چالشهای جدیدی را ایجاد میکند. از جمله این مشکلات میتوان به فرمان راست بودن خودروهای پاکستانی، نامناسب بودن مسیرها، ناهماهنگی در تامین سوخت و مشکلات بیمهای اشاره کرد»
صرفنظر از مشکلات سوخت و بیمه، به دلیل استاندارد اتوبوسهای پاکستانی و عادات رانندگی پاکستانیها که هم جهت فرمان و هم جهت حرکتشان بر عکس ایران است، وقوع این تصادفات قابل پیشبینی بود. با این حال مسوولان جمهوری اسلامی بر تصمیم خود پافشاری کردند.
تعداد دقیق زائران پاکستانی که امسال در مراسم اربعین شرکت کردند مشخص نشده اما سال گذشته و در اربعین ۱۴۰۲، حدود ۱۰۰ هزار پاکستانی از طریق ایران راهی عراق شدند.
زائران امسال به تازگی راهپیمایی خود را در عراق به پایان رساندهاند و حالا باید دوباره از طریق ایران به پاکستان بازگردند.