بر اساس آخرین گزارشهای محرمانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی که روز پنجشنبه هشت شهریور به رویت خبرگزاری رویترز رسیده است، جمهوری اسلامی همچنان برنامه تولید اورانیوم با غنای بالای خود را که میتواند برای ساخت سلاح هستهای به کار گرفته شود، ادامه میدهد.
در این گزارشها همچنین آمده است که حکومت ایران، بدون توجه به قطعنامه اخیر شورای حکام، از بهبود روند همکاریهای خود با آژانس بینالمللی سرباز زده است.
در این گزارشها تاکید شده است که بهرغم همه نگرانیها، جمهوری اسلامی ذخایر اورانیوم غنیسازیشده با غلظت بالا را افزایش داده است.
کشورهای غربی میگویند غنیسازی اورانیوم به این غلظت، هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.
شورای حکام روز ۱۶ خرداد قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکا، را درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی با ۲۰ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و دو رای مخالف به تصویب رساند.
در این قطعنامه از حکومت ایران خواسته شده تا همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بهبود بخشد و ممنوعیت ورود «بازرسان مجرب» آژانس را لغو کند.
جمهوری اسلامی روز ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ مجوز فعالیت گروهی از بازرسان آژانس در ایران را باطل کرد.
رویترز نوشت دیپلماسی هستهای با تهران به دلیل انتخابات ریاستجمهوری اخیر در ایران و انتخابات ریاستجمهوری آتی آمریکا، تا حد زیادی به حالت تعلیق درآمده است.
بر اساس یکی از دو گزارش محرمانه آژانس بینالمللی که رویترز به آن دست یافته، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس ابراز امیدواری کرده است که مذاکرات اولیهاش با مسعود پزشکیان، رییس دولت جمهوری اسلامی، به سفر زودهنگام او به ایران بینجامد.
گروسی در این گزارش استقبال خود را از «برقراری گفتوگوی سازنده و پویا [با حکومت ایران] که به سرعت به نتایج ملموس منجر شود»، اعلام کرده است.
این گزارش محرمانه که هر سه ماه تهیه میشود، برای اعضای آژانس بینالمللی ارسال شده است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز ششم شهریور به دولت جدید اعلام کرد «هیچ مانعی» برای تعامل با «دشمن» بر سر برنامه هستهای تهران وجود ندارد.
خامنهای در عین حال هشدار داد اگر مذاکرات هستهای در زمان ریاستجمهوری پزشکیان از سر گرفته شود، همچنان نباید به واشینگتن اعتماد کرد.
به گزارش رویترز، در گزارشهای جدید آژانس بینالمللی تاکیده شده در مورد برخی موضوعاتی که برای طولانیمدت، محل اختلاف جمهوری اسلامی و آژانس بودهاند، «هیچ پیشرفتی» در سه ماه گذشته به دست نیامده است.
از جمله این موارد اختلافی، میتوان به تصمیم تهران برای ممنوع کردن حضور تعدادی از کارشناسان آژانس بینالمللی در ایران و عدم پاسخگویی جمهوری اسلامی درباره وجود ذرات اورانیوم در برخی سایتهای اعلامنشده اشاره کرد.
پیشتر آژانس بینالمللی از وجود ذرات اورانیوم با منشا انسانی در سایتهای ورامین و تورقوزآباد خبر داده بود.
رویترز همچنین با استناد به یکی از گزارشهای اخیر آژانس نوشت جمهوری اسلامی هشت آبشار دیگر از مجموعه سانتریفیوژهای پیشرفته IR-6 را در تاسیسات فردو نصب کرده است. بدین ترتیب، شمار آبشارهای این نوع سانتریفیوژ در فردو به ۱۰ عدد افزایش یافت.
رویترز افزود این آبشارهای جدید هنوز به مرحله غنیسازی گاز هگزافلورايد اورانیوم (UF6) نرسیدهاند و فعالیت خود را آغاز نکردهاند.
یکی از گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی تایید میکند که میزان ذخیره اورانیوم با غنای ۶۰ درصد در ایران به طور تخمینی ۲۲.۶ کیلوگرم افزایش یافته و به ۱۶۴.۷ کیلوگرم رسیده است.
اورانیوم غنیشده با خلوص ۶۰ درصدی را به سرعت و با طی چند مرحله کوتاه میتوان به اورانیوم با خلوص ۹۰ درصدی تبدیل کرد که در تولید سلاح هستهای کاربرد دارد.
ائتلافی متشکل از دو اندیشکده و چندین سازمان کنشگر آمریکایی روز ۲۲ تیر هشدار دادند تهران میتواند تنها ظرف چند روز اورانیوم مورد نیاز برای تولید چند سلاح هستهای را تولید کند و جلوگیری از وقوع چنین رویدادی نیازمند اقدامی فوری است.