نشست «اداره کشور در دوران گذار و تضمین حقوق شهروندان» روز شنبه ۱۰ شهریور با حضور متخصصان، پژوهشگران و مدافعان حقوق بشر در اسلو، پایتخت نروژ برگزار شد. این نشست، چهارمین کنفرانس از مجموعه نشستهای سازمان حقوق بشر ایران با موضوع «گذار از استبداد به دموکراسی در ایران» است.
سازمان حقوق بشر ایران هدف از برگزاری این مجموعه کنفرانس را ایجاد بحث و گفتوگو میان شهروندان و متخصصان درباره چالشهای مختلف دوران گذار عنوان کرد.
این نهاد حقوق بشری اعلام کرد که به موازات این نشستها قصد دارد با بررسی سناریوها و مدلهای گوناگون گذار، راهحلهایی را پیشنهاد کند که در مسیر گذار از جمهوری اسلامی، حقوقبشر را برای همه مردم ایران تضمین کنند.
شهرام خلدی، بهنام داراییزاده و شادی منش، برخی از سخنرانان این نشست هستند که درباره «قوانین کشور از گذار تا تثبیت» صحبت کردند. متن سخنرانی پگاه بنیهاشمی درباره این موضوع نیز از سوی معین خزائلی، حقوقدان خوانده شد.
موضوع صحبتهای عمار ملکی، فروغ کنعانی، منصور سهرابی و سیمین صبری نیز «نحوه اداره کشور در دوارن گذار» است.
در بحث «حقوق شهروندی در جامعه متکثر» نیز جلال ایجادی، پویان تمیمیعرب، فریبا برهانزهی و پروانه انداچه» به بحث و تبادل نظر پرداختند.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوقبشر ایران در گفتوگویی با ایراناینترنشنال در حاشیه این نشست گفت: «جمهوری اسلامی یک حکومت بیثبات است. شاید موفق شوند با سرکوب چند سالی به کار ادامه دهند، ولی دیر یا زود سقوط خواهند کرد. چیزی که مهم است این است که پس از آن چه اتفاقی رخ خواهد داد و نیروهای سیاسی جامعه و مردم باید از پیش آمادگی داشته باشند.»
فروغ کنعانی، پژوهشگر جامعهشناسی در این نشست درباره نقش قدرتهای بینالمللی در اداره کشور در دوران گذار صحبت کرد.
او در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به آزاد کردن حمید نوری از سوی دولت سوئد گفت: «ما در فردای ایران دیگر دولتی نداریم که بیاید چنین کسی را آزاد کند. این وضعیتی که میتواند ایجاد کند در نهایت یک ثبات نسبی را به جامعه خواهد داد.»
کامبیز غفوری، روزنامهنگار و عضو سازمان حقوق بشر ایران در گفتوگویی با ایراناینترنشنال درباره حضور طیفهای سیاسی مختلف در این نشست گفت: «اگر قرار باشد تنها با کسانی که همفکر ما هستند بنشینیم، محصولی بیرون خواهد آمد که خود فرد یا سازمان برگزار کننده را راضی کند ولی محصولی نیست که مورد توافق همه کسانی باشد که خود را دلبسته به ایران میدانند.»
این روزنامهنگار در ادامه گفت: «در شرایط فعلی دیگر سوال این نیست که جمهوری اسلامی سقوط میکند یا نه. سوال این است که چه زمانی سقوط میکند. فشارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی بر مردم بسیار زیاد است و باید از الآن برای فردای نبودن جمهوری اسلامی برنامهریزی کرد که کشور به خوبی اداره شود.»
نخستین کنفرانس از مجموعه نشستهای سازمان حقوق بشر ایران، بهمنماه ۱۴۰۰ با عنوان «ایران و گذار از استبداد» برگزار شد.
کنفرانس دوم با عنوان «اولویتهای حقوق بشری، از امروز تا گذار به دموکراسی در ایران» در روز ۲۹ بهمن ۱۴۰۱ و کنفرانس سوم نیز با عنوان «عدالت در دوران گذار؛ چالشها و راهکارها» روزهای ۱۱ و ۱۲ شهریور ۱۴۰۲ هر دو در شهر اسلو برگزار شدند.
این نهاد حقوق بشری اعلام کرده که نشستهای بعدی خود را در ماههای آینده با حضور فعالان سیاسی و شخصیتهایی از احزاب و گروههای فعال و اثرگذار ایرانی در فرایند گذار از جمهوری اسلامی برگزار خواهد کرد.