وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرد که ایان مک کانویل، سفیر استرالیا در تهران را در پی انتشار تصویر و پستی در اینستاگرام که این وزارتخانه آن را «توهینآمیز» خوانده، احضار کرده است.
سفیر استرالیا در تهران در حساب اینستاگرامی خود، در حمایت از جامعه کوییر، گروههای مختلف جنسی و جنسیتی، چند عکس و متنی حمایتی منتشر کرده بود.
رییس اداره منطقهای وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی سهشنبه ۱۳ شهریور با انتشار بیانیهای با اشاره به پستی اینستاگرامی از سفیر استرالیا در ایران نوشت: «مطلب منتشره توسط سفارت استرالیا توهینآمیز و مغایر عرف و آداب و فرهنگ ایرانی و اسلامی است و لازم است به نحوی شایسته جبران گردیده و از تکرار چنین مواردی موکدا اجتناب گردد.»
این مقام وزارت امور خارجه دقیقا مشخص نکرده که منظورش چه مطلبی است، اما سفیر استرالیا در تهران دو روز پیش و همزمان با روز جشن همجنسگرایان با انتشار عکسی از خود و همکارانش در اینستاگرام نوشت: «بنفش بپوش… این روز را ما امروز با استفاده از رنگ بنفش درگوشه و کنارهای مختلف، و کاپکیکهای خوشمزهای که با عشق درست شدهاند جشن گرفتیم.»
او افزود: «امروز، و هرروزه، ما به دنبال ایجاد محیطی هستیم که حامی همگان باشد، جایی که در آن همه، به خصوص جوانان دگرباش، بتوانند به آنچه که هستند افتخار کنند. پس بیایید همه با هم، با حمایت از تفاوتها، برای داشتن آیندهای روشنتر و فراگیرتر تلاش کنیم.»
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی چنین اقدامی را «مغایر حقوق بینالملل و کنوانسیون دیپلماتیک وین ناظر بر رفتار نمایندگیهای سیاسی در احترام به قوانین و مقررات دولت پذیرنده» دانسته است.
انتشار مطلب سفیر استرالیا در اینستاگرام در حمایت از گروههای مختلف جنسی و جنسیتی، با انتقاد شدید رسانههای حکومتی جمهوری اسلامی مواجه شد.
روزنامه حکومتی فرهیختگان در مطلبی با عنوان «سفیر استرالیا اخراج میشود؟» خواستار اخراج سفیر استرالیا از ایران شده است.
این روزنامه با اشاره به احضار سفیر جمهوری اسلامی در اتریش و اعلام شکایت از او بهدلیل انتشار نماد حزبالله، خواستار مقابله به مثل شده است.
فرهیختگان نوشت: «این مسئله میتواند نخستین آزمون عباس عراقچی در جایگاه وزیر امور خارجه باشد، چرا که اهمیت نشان دادن نسبت به اقداماتی که سفارتهای خارجی علیه منافع ملی کشورمان انجام میدهند، به عنوان ارزیابی حساسیت تهران از سوی جامعه جهانی محسوب میشود و در صورتی که این اقدام اخیر سفیر استرالیا بیپاسخ بماند، سیگنال نامناسبی برای زیرپا گذاشتن خطوط قرمز منافع ملی ایران به جهان مخابره خواهد شد.»
باقرپور اردکانی به علت انتشار پستی در حمایت از گروه مسلح حزبالله لبنان به وزارت امور خارجه اتریش احضار شد. اداره حفاظت و اطلاعات این کشور نیز از او شکایت کرده است.
باقرپور اردکانی روز یکشنبه پس از حملات راکتی و پهپادی حزبالله لبنان به اسرائیل، نماد این گروه را منتشر کرد و زیر آن عبارتی قرآنی نوشت؛ به معنی «حزبالله پیروز است».
اکنون با شکایت اداره حفاظت و اطلاعات اتریش از سفیر جمهوری اسلامی به علت انتشار این پست، بر اساس قوانین اتریش این دیپلمات ممکن است با جریمه نقدی تا سقف ١٠ هزار یورو یا یک ماه مجازات زندان روبهرو شود.
با وجود این، با توجه به مصونیت دیپلماتیک سفیر جمهوری اسلامی میتواند موضوع را پیچیده کند و او را از مجازات در امان نگه دارد.
۱۳ مرداد سال جاری نیز احمد صادقی، سفیر جمهوری اسلامی در استرالیا که بارها در شبکههای اجتماعی اظهاراتی یهودستیزانه مطرح کرده، در پستی در ایکس درباره «نابودی اسرائیل تا سال ۲۰۲۷» مطلبی نوشت.
در واکنش به این نوشته سفیر جمهوری اسلامی، کلر چندلر، سناتور استرالیایی، در گفتوگو با ایراناینترنشنال با اشاره به اظهارات یهودستیزانه اخیر احمد صادقی گفت اظهارات صادقی در حدی است که دولت استرالیا باید مساله اعلام او به عنوان یک «عنصر نامطلوب» را مورد بررسی قرار دهد.
به موجب قوانین شرعی جمهوری اسلامی، دفاع از حقوق افراد همجنسگرا میتواند به اتهام «افساد فیالارض» منجر شود که یکی از مجازاتهای احتمالی آن اعدام است.
از این موارد، میتوان به حکم اعدام ساره همدانی و الهام چوبدار به اتهام «افساد فیالارض» از جمله از طریق «ترویج همجنسگرایی» اشاره کرد.
حکم اعدام این دو کنشگر پس از ماهها بازداشت، در پی فشارهای کنشگران و نهادهای بینالمللی لغو شد.
در اردیبهشت ۱۴۰۰، در یکی از موارد معدودی که قتل افراد به دلیل کوییر بودن رسانهای شد، علیرضا فاضلی منفرد، جوان همجنسگرای ۲۰ ساله در اهواز، به دلیل گرایش جنسیاش به دست مردان خانواده خود به قتل رسید.
سازمان عفو بینالملل در واکنش به کشته شدن علیرضا فاضلی منفرد، از مقامهای ایران خواست درباره قتل او عدالت را اجرا کنند. این سازمان همچنین خواستار لغو قوانینی شد که در ایران روابط جنسی همجنسگرایان را ممنوع میکند.
مقامهای جمهوری اسلامی به صورت علنی شهروندان کوییر را با القابی توهینآمیز مورد خطاب قرار داده و در اظهارات مختلف آنها را «منحرف» و «بیمار» میخوانند.