موسسه تحقیقات جمعیتی کشور اعلام کرد میانگین سن ازدواج زنان در سال گذشته به ۲۴ سال و مردان به حدود ۲۸ سال رسیده است. بر اساس این دادهها، روند تعداد ازدواجها در ایران از سال ۱۳۹۰ به بعد نزولی بوده است.
محمدجواد محمودی، رییس موسسه تحقیقات جمعیتی کشور روز سهشنبه ۱۳ شهریور در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا به بررسی مقایسهای دادههای مربوط به ازدواج در ایران بین سالهای ۱۳۴۵ تا ۱۴۰۲ پرداخت.
در این بازه زمانی ۵۷ ساله، میانگین سن نخستین ازدواج در مورد زنان حدود پنج سال و نیم و در مورد مردان سه سال و نیم افزایش یافته است.
از سال مبدا این آمار تا ۱۳۸۹ یعنی طی ۴۴ سال، تعداد ازدواجهای ثبتشده سیری صعودی داشته و از ۱۵۲ هزار و ۴۱۱ مورد به ۸۹۱ هزار و ۶۲۷ مورد رسیده است که بالاترین میزان ازدواج ثبت شده در بیش از نیم قرن اخیر ایران است.
از سال ۱۳۹۰ میزان ازدواجها روندی کاهشی به خود گرفته بهطوری که در سال گذشته، ۴۸۰ هزار و ۸۶۸ ازدواج ثبت شد.
بررسی این دادهها نشان میدهند در سال ۱۴۰۲، به ازای هر هزار نفر از جمعیت کشور ۵/۷۶ ازدواج ثبت شده است.
محمودی گفت افزایش یا کاهش تعداد ازدواجها در سه دهه گذشته، کاملا منطبق با کم شدن تعداد افراد ۱۸ تا ۲۳ ساله بوده است که در ایران، از حدود یک دهه پیش کاهش پیدا کردند.
کاهش آمار ازدواج در شرایطی است که در سالهای گذشته با تاکیدهای مکرر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بر تسهیل ازدواج، فرزندآوری و جوانی جمعیت، قوانین و آییننامههای متعددی در این زمینه وضع شده است.
از سال ۱۳۹۰ به بعد، بهطور میانگین نرخ سالانه ازدواج حدود شش درصد کاهش داشته است.
بررسی نرخ تولد نیز نشان میدهد در ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۲ کمترین میزان تعداد تولد در یک دهه اخیر ثبت شده است.
رییس موسسه تحقیقات جمعیتی کشور به ایسنا گفت تعداد جمعیت زنان در گروه سنی بارور از سال ۱۴۰۸ به بعد «به شدت کاهش پیدا میکند».
محمودی افزود: «ما از فرصت ۱۲ سالهای که بین سالهای ۱۳۸۹ تا ۱۴۰۱ با اوج تعداد زنان در سن باروری داشتیم، تاکنون استفاده بهینه نکردهایم.»
این نگرانیها حدود یک هفته پس از آن مطرح میشوند که رهبر جمهوری اسلامی به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دستور داد با انجام اقداماتی مانند «نظارت بر شبکه بهداشت»، موانع افزایش جمعیت را برطرف کند.
روز سهشنبه ۱۳ شهریور، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، اعلام کرد جلساتی در حوزه سیاست افزایش جمعیت و حمایت از خانواده برگزار و ماموریتهایی را در این زمینه به کارشناسان محول کرده است.
ظفرقندی از جدیت وزارت بهداشت در اجرایی کردن سیاستهای جمعیتی مورد تاکید خامنهای خبر داد.
قانون جوانی جمعیت با توصیهها و تاکیدات خامنهای روز ۲۴ مهر ۱۴۰۰ در مجلس یازدهم تصویب شد و آبان همان سال ابراهیم رئیسی، رییس دولت سیزدهم، آن را برای اجرا ابلاغ کرد.
در بندهای مختلف این قانون، هر اقدام مغایر با فرزندآوری، لغو و مشمول مجازات شد.
چهار روز پس از دستور اخیر خامنهای، بانک مرکزی در روز دهم شهریور خبر داد ۵۰ هزار میلیارد تومان از محل سپردههای قانونی بانکها، برای تسهیلات ازدواج و فرزندآوری تخصیص میدهد.
ایراناینترنشنال پیش از این در گزارشی تخمین زد که حتی اگر این اعتبار بهطور کامل تامین شود، باز هم کفاف متقاضیان تسهیلات را نخواهد داد.