مجید عشقی، رییس سازمان بورس که دریافت وام کمبهره خود را به دلیل «شرایط خاص» کاملا قانونی دانسته بود، از سمتش استعفا کرد؛ این دانش آموخته دانشگاه «امام صادق» که دکترای خود را از دانشگاه پیام نور گرفته، در حالی استعفا کرد که خبری از پس دادن تسهیلات دریافتی او منتشر نشده است.
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، روز شنبه ۱۷ شهریور خبر داد عشقی که افشای دریافت تسهیلات میلیاردی او در اخیرا خبر ساز شد، رسما از سمت خود استعفا کرده است.
این خبرگزاری تاکید کرد عشقی پیش از این، همزمان با جلسات رای اعتماد مجلس شورای اسلامی به وزرا، به طور شفاهی از سمت خود استعفا کرده بود.
عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، روز پانزدهم شهریور ماه در حساب شبکه ایکس خود نوشت: «پس از نامه سازمان بازرسی در مورد وام قرضالحسنه دریافتی توسط رییس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس، موضوع را جهت بررسی سریع کارشناسی و اعلام نظر به مرکز بازرسی وزارتخانه ارجاع دادهام.»
پیش از این کانال تلگرامی روزنامه شرق، نامهای را به تاریخ ۱۰ شهریور ۱۴۰۳ از سازمان بازرسی، زیر نظر قوه قضاییه، به همتی، منتشر کرد که نشان میداد پنج عضو شورای عالی بورس که در دوره ریاست جمهوری ابراهیم رییسی منصوب شده بودند، ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان به خودشان وام دادهاند. اعضای شورای عالی بورس در روزهای پایانی دولت رییسی این مصوبه را تصویب کردند.
از این ۱۰/۵ میلیارد تومان دو میلیارد و ۷۰۰ میلیون را مجید عشقی، رییس هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، دریافت کرده و باقی اعضا شامل علیرضا ناصرپور، رضا عیوضلو، مهرداد مسعودی فر و حسن فرج زاده دهکردی، هر کدام یک میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان دریافت کردند.
اعضای هیات مدیره سازمان بورس، این تسهیلات را با دوره بازگشت ۱۰ ساله و سود ۴ درصد، برای خودشان مصوب کردند.
مجید عشقی که بود و چه کرد؟
عشقی از جمله تربیت شدگان دانشگاه «امام صادق» به شمار میرود؛ دانشگاهی که با هدف تربیت مدیر برای جمهوری اسلامی تاسیس شده است. او پس از تحصیل در این دانشگاه، مدرک دکترای خود را از دانشگاه پیام نور اخذ کرد.
این مقام سابق از مهر ۱۴۰۰ در دولت ابراهیم رئیسی به سمت رییس سازمان بورس منصوب شد.
تا فروردین ۱۴۰۳، در مجموع ۳۱ ماه فعالیت دولت سیزدهم بیش از ۱۶۷ هزار میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام خارج شد. به بیان دیگر، در دوره مدیریت او پیش از چالش مرگ رئیسی در سانحه هلیکوپتر، به طور متوسط روزانه ۲۶۷ میلیارد تومان فرار سرمایه در بازار ثبت شد.
عشقی آبان ۱۴۰۱ هم پس از بالاگرفتن اعتراضات به وضعیت بازار، استعفا کرد، اما شورای عالی بورس با استعفای او مخالفت کرد.
پس از افشای مصوبه دریافت تسهیلات اعضای هیات مدیره سازمان بورس از سوی قوه قضاییه، عشقی در مصاحبهای این مصوبه را کاملا قانونی عنوان کرد.
او در توجیه پرداخت این وام به «شرایط خاص» و محدودیت های کارکنان سازمان بورس اشاره کرد و تلویحا غیرقانونی بودن تخصیص این وامها را دروغ دانست.
رییس مستعفی سازمان بورس با بیان اینکه پرداخت وام به اعضای هیاتمدیره بورس بر اساس مصوبه شورای عالی انجام شده و پرداخت این وام قانونی و لازم بود، گفت این مصوبه صرفا نه برای اعضای هیاتمدیره بلکه برای کلیه کارکنان سازمان بورس است.
پس از عشقی
فاطمه مقصودی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس، در واکنش به وامهای نجومی هیات مدیره سازمان بورس، گفت: «وقوع چنین اقداماتی منجر به خدشهدار شدن اعتماد عمومی شده و بر دیدگاه مردم نسبت به مسئولان تاثیر منفی دارد، کمیسیون اقتصادی مجلس حتماً بعد از تعطیلات در اولین جلسه با جدیت به موضوع وامهای نجومی بدون پایه و اساس رسیدگی خواهد کرد.»
بر اساس نوشته همتی در حساب شبکه ایکس، وزیر اقتصاد پرونده وام عشقی را به بازرسی وزارت اقتصاد برای بررسی ارجاع داده است.
در حال حاضر هم عشقی از سمت خود استعفا کرده، اما خبری از پس دادن تسهیلات دریافتی منتشر نشده است؛ از آنجا که عشقی صراحتا تاکید داشته که تسهیلات دریافتیاش با توجه به شرایط خاص، کاملا قانونی بوده، به نظر نمیرسد او داوطلبانه تسهیلات را بازپس دهد.
در سالهای اخیر هم در موارد مشابه از جمله فیشهای حقوقی، املاک نجومی، تسهیلات نجومی شهرداری به مدیران و … خبر دریافت تسهیلات یا پول منتشر شد، اما پس از آن تکلیف پول یا تهسیلات و املاک دریافتی مشخص نشد.