رسانههای ایران روز یکشنبه ۱۸ شهریور خبر دادند که دریافت عوارض ۱۰ یورویی از مسافران پروازهای خارجی آغاز شده است.
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن صنفی شرکتهای هواپیمایی گفت بر اساس قانون برنامه هفتم، از روز ۱۱ شهریور از هر مسافر پروازهای خارجی که بالای دو سال سن داشته باشد، معادل ۱۰ یورو دریافت و به حساب خزانهداری کل کشور واریز میشود.
پروازهای زیارتی به شهرهای بغداد، نجف، مدینه، جده و دمشق در کشورهای عراق، عربستان سعودی و سوریه از این عوارض مستثنی هستند.
این هزینه به صورت هفتگی و بر اساس اطلاعات مرکز مبادله ارز و طلای ایران، استعلام و از مسافران گرفته میشود.
روز یکشنبه هجدهم شهریور، نرخ هر یورو در مرکز مبادله حدود ۵۴ هزار و ۷۲۷ تومان قیمتگذاری شده است.
به گفته اسعدی سامانی، این عوارض که روی بلیت مسافر اعمال میشود، برای «توسعه زیرساختهای هوایی» هزینه خواهد شد.
توسعه زیرساخت یا پول زور؟
جعفر یازرلو، سخنگوی سازمان هواپیمایی کشوری نیز روز یکشنبه به ایسنا گفت هدف از دریافت این عوارض، «توسعه زیرساختهای فرودگاههای کشور و خدمات مسافری» است.
به گفته او، بخشنامه دریافت این عوارض به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شده است.
این عوارض و هدف دریافت آن برای «توسعه»، با واکنشهای منفی گستردهای در رسانههای اجتماعی مواجه شد و بسیاری از آن با نام «پول زور» نام بردند.
کاربری در ایکس نوشت: «کیست که نداند از توسعه خبری نیست؛ پول حقوق کارمندها و چای مدیران را میخواهند با آن بدهند.»
کاربری دیگر هم با تاکید بر جمله «دقیقا کدام توسعه؟»، نوشت: «چند وقت دیگر نمایندههای مجلس تصویب میکنند هر کسی میرود خارج، باید برای نمایندههای مجلس سوغاتی بیاورد!»
شهروندی نیز به فهرست مبالغ دریافتی حکومت از مسافران به بهانههای مختلف اشاره کرد و گفت تا پیش از این عوارض ۱۰ یورویی، عوارض خروج از کشور و عوارض فرودگاهی شامل ۹ درصد افزایش روی قیمت بلیت، هم از شهروندان دریافت میشد.
بر اساس مصوبه قانون مالیات بر ارزش افزوده مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۸، هر شهروند ایرانی باید برای سفر به خارج از کشور اولین بار ۵۲۰ هزار تومان و در سفرهای بعدی به ترتیب ۷۸۰ و یک میلیون و چهل هزار تومان به عنوان هزینه عوارض خروج از کشور بپردازد.
بر اساس گزارش رسانههای اقتصادی، سالانه حدود پنج میلیون مسافر از ایران به مقصد کشورهای خارجی سفر میکنند.
فروردین امسال، وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه خبر داده بود که در دو ماه نخست سال جاری میلادی، برابر با ۱۱ دی تا ۱۰ اسفند سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۴۳۸ هزار شهروند ایرانی بهعنوان گردشگر وارد ترکیه شدهاند.