اسکندر مومنی، وزیر کشور دولت مسعود پزشکیان از مهاجران افغان ساکن ایران خواست «بروند در کشور خودشان تلاش کنند و آنجا را آباد کنند.»
مومنی شامگاه دوشنبه در یک برنامه تلویزیونی درباره طرح موسوم به «ساماندهی اتباع خارجی» گفت: «ایران توان این حجم از مهاجرت را ندارد.»
او افزود: «اولویت با آنهایی است که غیرقانونی و غیر مجاز وارد میشوند. در همه دنیا همین است و مهاجران باید به سازوکار کشور میزبان احترام بگذارند.»
وزیر کشور مقصر افزایش بیکاری در ایران را افغانها دانست و گفت: «فرصتهای شغلی زیادی گرفته میشود. از افغانستانیها انتظار داریم به کشور خود بروند.»
چهار روز پیش، مومنی اعلام کرده بود که طرح جامع ساماندهی افغانها در این کشور به زودی تدوین و اجرایی میشود.
او گفت: «این طرح کامل، با یک برنامه مناسب و در نظر گرفتن ملاحظات منطقهای و همسایگی اجرا می شود.»
خبرگزاری مهر گزارش داد که وزیر کشور روز پنجشنبه گذشته در بازدید از محله سنگ سیاه شیراز بر ضرورت ساماندهی افغانها در ایران تاکید کرد.
مومنی که به تازگی به عنوان وزیر کشور منصوب شده، در جلسه مجلس اعلام کرده بود که نخستین گام، اخراج اتباع غیرقانونی و بدون مجوز است.
او جزئیاتی در مورد طرح جامع برای افغانها در ایران ارائه نکرده است.
با این حال، در ماه مرداد، زمانی که هنوز وزیر کشور نشده بود، در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران تاکید کرد که راهحل جلوگیری از ورود مهاجران، بستن مرزها است.
مومنی در آن زمان اعلام کرد که برای اجرای این طرح، برنامهریزی خواهیم کرد.
او در گفتوگوی تلویزیونی خود نیز با تاکید بر لزوم انسداد مرزها به صورت یکپارچه، از آغاز کار نیروهای مسلح برای مسدود کردن کل مرزهای کشور خبر داد.
پیشتر مسعود پزشکیان نیز در جریان کارزار انتخاباتی خود بر انسداد مرز با افغانستان تاکید کرده بود.
پس از فروپاشی حکومت پیشین افغانستان، صدها هزار نفر از شهروندان این کشور به کشورهای همسایه، به ویژه ایران و پاکستان، مهاجرت کردند.
در سه سال گذشته، هر دو کشور صدها هزار مهاجر افغان را اخراج کردهاند.
در مردادماه، روزنامه شرق در گزارشی از بازداشت شماری نوجوان افغانستانی بین ۱۰ تا ۱۷ سال با وجود داشتن مدارک خبر داد.
شرق در این گزارش خود با روایت برخورد خشن یک عامل انتظامی با «سید مهدی»، نوجوان مهاجر افغان در شهرستان دماوند، نوشت که ماجرای برخورد با اتباع در ایران، پیچیدگیهای بیشتری به خود گرفته است.
این گزارش به نقل از فعالان اجتماعی نوشت گرچه رد مرز کودکان زیر ۱۸ سال و زنان به تنهایی غیرقانونی است اما این اتفاقات در حال رخ دادن است.
ویدیوی برخورد خشن یک عامل انتظامی با «سید مهدی» در شهرستان دماوند، روز چهارشنبه ۱۷ مرداد در افغانستاناینترنشنال منتشر شد.
این ویدیو واکنش کاربران شبکههای اجتماعی را در پی داشت و آنان فشار زانوی مامور روی گردن این نوجوان را با ماجرای مرگ جورج فلوید در آمریکا در سال ۱۳۹۹ قیاس کردند که موجب اعتراضات گستردهای در این کشور شد.