رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت از ابتدای امسال تا روز ۱۸ شهریور، ۱۸۴ مورد ابتلا به «تب دنگی» در کشور شناسایی شده است. مقامات نسبت به افزایش موارد ابتلا در پاییز ابراز نگرانی کرده و از ارتش برای مقابله با همهگیری تب دنگی کمک خواستهاند.
به گفته شهنام عرشی، اکثر مبتلایان به تب دنگی در ایران سابقه سفر به خارج کشور داشتند.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته وزارت بهداشت، ۱۳۱ مورد از مبتلایان سابقه سفر به امارات متحده عربی، ۹ مورد سابقه سفر به پاکستان، یک مورد سابقه سفر به عمان و یک مورد سابقه سفر به بنین را دارند.
این مقام مسئول وزارت بهداشت هیچ اشارهای به ابتلای شرکتکنندگان در راهپیمایی اربعین نکرد اما ۱۷ شهریور ماه، پژمان بختیارینیا، معاون دانشگاه علوم پزشکی اهواز، نسبت به ابتلای شرکتکنندگان در این راهپیمایی به تب دنگی هشدار داده بود.
به گفته عرشی، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا ۱۸ شهریور، ۴۲ مورد انتقال محلی ثبت شده که از این تعداد، ۱۱ مورد در «بندر لنگه» در استان هرمزگان و ۳۱ مورد در «چابهار» در استان سیستانوبلوچستان شناسایی شدهاند.
یک نفر از بیماران دارای ملیت آفریقایی، چهار نفر افغانستانی، سه نفر ملیت پاکستانی و ۳۴ نفر دیگر ایرانی بودهاند.
۱۸ شهریور ۱۴۰۳، عبدالرضا میراولیایی، مدیر برنامه مدیریت بیماریهای منتقله از آئدس مهاجم در وزارت بهداشت، از شناسایی ۱۸۳ مورد ابتلا به تب دنگی در کشور خبر داد.
رییس مرکز بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره چگونگی شناسایی بیمارانی که سابقه سفر به خارج از کشور داشتهاند، توضیح داد: «دانشگاههای علوم پزشکی استان فارس یعنی دانشگاههای علوم پزشکی شهرهای گراش، لارستان، جهرم و شیراز توانستهاند اغلب موارد ابتلای وارده را تشخیص دهند؛ منظور از موارد وارده این است که افراد، سابقه سفر به خارج از ایران را دارند و در کشوری دیگر به این بیماری مبتلا شدهاند.»
پاییز و افزایش موارد ابتلا
۱۵ مرداد ماه، عرشی در مصاحبهای گفته بود: «نگران تب دنگی در شهریور و مهر هستیم.»
پیش از او و در نهم مرداد ماه، حسین فرشیدی، معاون بهداشت وزیر بهداشت، نسبت به افزایش موارد ابتلا در پاییز هشدار داد و گفت: «کاهش دمای همراه با بارندگیهای فصل پاییز میتواند شروعی برای افزایش مجدد تراکم پشه آئدس باشد.»
تب دنگی یا «تب استخوانشکن» یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش پشهای به نام «آئدس» به انسان منتقل میشود.
درصد کشندگی تب دنگی پایین است اما بیمار معمولا درد شدیدی را در استخوانها، مفاصل و ماهیچههای خود احساس میکند.
بر اساس گزارشها، در سال ۱۳۹۵ نظام مراقبت از این بیماری در ایران آغاز و در سال ۱۳۹۸ پشه آئدس شناسایی شد.
ارتش علیه تب دنگی
پیش از این هم تب دنگی در کشو ایران شیوع پیدا کرده است اما امسال به ارتش ماموریت داده شده تا در مقابله با شیوع آن همکاری کند.
ایراناینترنشنال روز ۱۲ مرداد ۱۴۰۳ در گزارشی نوشت با افزایش نگرانیها از گسترش بیماری تب دنگی در ایران، بخشهایی از مدیریت بحران این بیماری به ارتش واگذار شده است.
ارتش متعهد شده برای کنترل جمعیت پشه آئدس برنامههای کنترل محیطی، از جمله لایروبی رودخانهها و منابع آب راکد را اجرا کند.
این اطلاعات نشان میدهند وزارت بهداشت و نهادهای بهداشتی هم موظف شدهاند برای پایش جمعیت پشهها و شناسایی گونههای پشه آئدس برنامههای نظارتی گستردهای در نقاط مختلف کشور اجرا کنند و مراکز درمانی به ویژه در مناطق گرمتر و دورافتاده را از نظر علمی و امکانات تجهیز کنند.
از مرداد ماه، نهادهای مربوطه نگران همهگیری تب دنگی در شهریور و مهر ماه هستند.