رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد «بهزودی برای برگزاری جلسات تکنیکی و سیاسی مهمی به تهران سفر خواهد کرد.»
گروسی شامگاه دوشنبه ۲۶ شهریور و پس از برگزاری جلسهای در وین با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت دو طرف بر سر ضرورت حفظ تعامل با هم توافق داشتهاند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دوشنبه ۲۶ شهریور در جریان نخستین روز شصتوهشتمین نشست سالانه کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین با هم دیدار کردند.
رافائل گروسی در سخنرانی آغازین خود در این نشست با ذکر اینکه او مشتاقانه منتظر تعامل با رئیسجمهور و دولت جدید جمهوری اسلامی است، گفت آژانسبینالمللی انرژی اتمی به تلاشهای ضروری خود برای گرفتن تضمینهای معتبر از جمهوریاسلامی و «ارائه به جامعه بینالمللی مبنی بر اینکه آن برنامه هستهای صلحآمیز است» ادامه میدهد.
جزئیات دیدار گروسی و هیات جمهوری اسلامی منتشر نشده است، اما همزمان با گروسی، محمد اسلامی هم مطلبی در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام منتشر کرد و با اشاره به مثبت بودن ملاقات خود با گروسی آن را «یک گام رو به جلو» ارزیابی کرده است.
برنامه هستهای جمهوری اسلامی، دستور نشست پیشین شورای حکام
این در حالی است که پیشتر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جریان نشست شورای حکام آژانس که دوشنبه ۱۹ شهریور برگزار شد، گفت ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا سطح ۲۰ درصد و ۶۰ درصد همچنان در حال افزایش است. او گفت آژانس، اطلاعات کافی درباره تولید سانتریفیوژها و موجودی آنها در ایران ندارد.
او در این نشست، به ارائه گزارشی درباره راستیآزمایی و نظارت بر برنامه هستهای جمهوری اسلامی در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ (سال ۲۰۱۵) شورای امنیت سازمان ملل پرداخت و تاکید کرد ایران، تعداد آبشارهای مورد استفاده خود را برای غنیسازی UF6 بیشتر کرده است.
گروسی تاکید کرد سه سال و نیم از زمانی که جمهوری اسلامی اجرای تعهدات هستهای خود را تحت برجام، از جمله اجرای موقت پروتکل الحاقی را متوقف کرد، میگذرد و از آن زمان، آژانس قادر به انجام دسترسیهای تکمیلی در ایران نبوده است.
در نتیجه، آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیوستگی اشراف خود را بر تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و دیافراگمها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم در ایران از دست داده است.
نمایندگی جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه ۱۸ شهریور، با انتشار یک یادداشت توضیحی، اسناد این نهاد نظارتی سازمان ملل را درباره مراکز و فعالیتهای هستهای اعلام نشده تهران «ساختگی و غیرمعتبر» خواند و اعلام کرد حکومت ایران هیچ تعهدی برای پاسخگویی به سوالات آژانس بر اساس این اسناد ندارد.
گروسی در گزارش جدید خود تاکید کرد برای آنکه آژانس از صلحآمیز بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی مطمئن شود، باید مسائل باقیمانده مربوط به پادمانها از تعهدات ایران تحت توافقنامه جامع پادمانها حل شوند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خاطرنشان کرد که در ۱۵ ماه گذشته، هیچ پیشرفتی در جهت اجرای بیانیه مشترک ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ حاصل نشده است.
او با توجه به توافق تهران مبنی بر اینکه بیانیه مشترک همچنان چارچوبی برای همکاری با آژانس و رسیدگی به مسائل باقیمانده پادمانی فراهم میکند، از جمهوری اسلامی خواست که از طریق تعامل جدی با پیشنهادات مشخص آژانس، این بیانیه مشترک را اجرا کند.
قطعنامه پیشین شورای حکام درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی
شورای حکام روز ۱۶ خرداد قطعنامه پیشنهادی بریتانیا، فرانسه و آلمان، موسوم به تروئیکا، را درباره برنامه هستهای جمهوری اسلامی با ۲۰ رای موافق، ۱۲ رای ممتنع و دو رای مخالف به تصویب رساند.
در این قطعنامه از حکومت ایران خواسته شده تا همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را بهبود بخشد و ممنوعیت ورود «بازرسان مجرب» آژانس را لغو کند.
جمهوری اسلامی روز ۲۶ شهریور ۱۴۰۲ مجوز فعالیت گروهی از بازرسان آژانس در ایران را باطل کرده بود.
گروسی در سخنرانی خود، گفت پس از انتخابات ریاستجمهوری، با مسعود پزشکیان مکاتبه و آمادگیاش را برای دیدار با او در تهران به منظور بازگشایی گفتوگو و همکاری اعلام و پزشکیان هم با این مسئله موافقت کرده است.