خبرگزاری قوه قضاییه روز سهشنبه ۲۷ شهریور از آزادی شهروندی اتریشی به نام کریستین وبر از زندان استان آذربایجانغربی داد.
میزان به نقل از ناصر عتباتی، رییس کل دادگستری آذربایجانغربی نوشت این تبعه اتریشی به دلیل «جرایم ارتکابی» در زندان بود، اما به اتهام وارد شده علیه او، اشارهای نکرد.
عتباتی گفت کریستین وبر «با استفاده از نهادهای ارفاقی و رافت اسلامی» از زندان آزاد و به سفیر اتریش در تهران تحویل داده شد.
پیشتر نامی از وبر در رسانههای خارجی یا ایرانی برده نشده بود.
روز ۲۷ مهر ۱۴۰۱ خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران، مدعی شد اتباع ۱۴ کشور از جمله اتریش، در جریان اعتراضات سراسری بازداشت شدهاند.
با اینحال، وزارت خارجه اتریش یک روز بعد از این گزارش، طی بیانیهای خبر داد یکی از شهروندانش در ایران بازداشت شده است اما تاکید کرد دستگیری او هیچ ارتباطی با اعتراضات شکل گرفته پس از قتل حکومتی مهسا ژینا امینی ندارد.
این بیانیه گفته بود که مقامهای جمهوری اسلامی هم ارتباط این تبعه اتریشی را با تظاهرات جاری در ایران رد کردهاند.
وزارت خارجه اتریش اوایل اسفند سال ۱۴۰۱ بدون اشاره به نامی مشخص، اعلام کرد جمهوری اسلامی یک شهروند اتریشی را که در اواخر مهرماه در ایران بازداشت کرده بود، به اتهام «جاسوسی» به هفت و نیم سال زندان محکوم کرده است.
جمهوری اسلامی از سالهای گذشته تاکنون دهها شهروند خارجی یا دوتابعیتی را هنگام سفر به ایران با اتهام «جاسوسی» بازداشت و زندانی کردهاند.
بسیاری از این زندانیان، با احکامی سنگین چون حبسهای طولانیمدت و یا مجازات اعدام مواجه شدهاند.
روز دوازدهم خرداد سال ۱۴۰۲ نیز دو شهروند ایرانی-اتریشی به نامهای کامران قادری و مسعود مصاحب و یک دانمارکی زندانی در ایران در چارچوب قرارداد مبادله زندانیان با بلژیک و نیز میانجیگری عمان، آزاد شده بودند.
یک هفته پیش از آن هم اولیویه واندکاستیل، امدادگر بلژیکی با این مبادله به کشورش برگشته بود.
آزادی این شهروندان اروپایی در ازای اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی محکوم به تروریسم و بهعنوان بخشی از مبادله زندانیان بود.
به گفته فعالان و نهادهای حقوق بشری، جمهوری اسلامی با ربودن شهروندان دوتابعیتی و گردشگران اروپایی، درصدد گروگانگیری از دولتهای غربی برای رسیدن به خواستههای خود است.