پزشکیان در نیویورک؛ از جنجال چگونه حرف زدن تا دیدار با یک اسرائیلی

چهارشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۴

در حالی که جنجال بر سر اظهارات و نحوه صحبت کردن مسعود پزشکیان، رییس دولت در جمهوری اسلامی همچنان ادامه دارد، اکنون خبر دیدار او با یک شهروند اسرائیلی، به موضوع جنجالی تازه در رسانه‌های حکومتی بدل شده و در شبکه‌های اجتماعی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

با بالا گرفتن انتقادها از دیدار بی‌سابقه رسمی و علنی یک رییس دولت در جمهوری اسلامی با یک شهروند اسرائیلی، آن هم درست در اوج جنگ اسرائیل با حماس و حزب‌الله و در آستانه جنگ تمام عیار جمهوری اسلامی و اسرائیل، هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که لیور استرنفلد دارای «سابقه فعالیت ضدصهیونیستی » بوده است و هیات جمهوری اسلامی مطلع نبوده که او شهروند اسرائیل است.

جمهوری اسلامی: نمی‌دانستیم اسرائیلی است

در این بیانیه گفته شده است: «آقای لیور استرنفلد به عنوان استاد دانشگاه و یک یهودیی آمریکایی به نشست «نقش ادیان الهی در برقراری صلح جهانی» دعوت شده بود.»

در بیانیه هیات نمایندگی جمهوری اسلامی گفته شده است: «این جلسه ترکیب متوازنی از علما و اساتید دانشگاه متعلق به ادیان ابراهیمی بود. علت دعوت از ایشان (لیور استرنفلد)، سوابق طولانی پژوهش در زمینه یهودیت، اسلام و ایران بوده و نامبرده دارای سابقه فعالیت ضد صهیونیستی بوده است.»

در این بیانیه گفته شده است: «ایشان (لیوراسترنفلد) به عنوان یک آمریکایی یهودی به این جلسه دعوت شده و هیچ اطلاعی از سابقه احتمالی داشتن تابعیت مضاعف در اختیار نبوده است. این حرکت مشکوک تبلیغاتی صورت گرفته ریشه در خشم رژیم صهیونیستی از برگزاری چنین نشستی دارد.»

استرنفلد: از قبل و به روشنی گفته بودم اسرائیلی‌ام

هیات نمایندگی جمهوری اسلامی در حالی به صراحت از تابعیت اسرائیلی لیور استرنفلد اظهار بی‌اطلاعی کرده است که این استاد دانشگاه پنسلوانیا در گفت‌وگویی با روزنامه اسرائیلی هاآرتص، آشکارا تایید کرده است که از همان آغاز و برای جلوگیری از هرگونه «سوءتفاهم» به مقامات جمهوری اسلامی گفته که او شهروند اسرائیل است.

استرنفلد به هاآرتص گفت: «وقتی دو هفته پیش دعوت‌نامه شرکت در این جلسه را دریافت کردم، شگفت‌زده شدم.»

لیور استرنفلد استاد تاریخ و مطالعات یهود است. او در زمینه تاریخ یهودیان و ایران تحقیق می‌کند و در همین حوزه، کتاب «میان ایران و صهیون؛ تاریخچه یهودیان ایران در قرن بیستم» را منتشر کرده است.

او به روزنامه هاآرتص گفت که در ابتدا مطمئن نبوده که دعوت‌نامه‌ای واقعی دریافت کرده اما پس از کمی تحقیق دریافته که دعوت‌نامه جعلی نیست.

استرنفلد افزود: «برای پیشگیری از هرگونه سوءتفاهمی، به آن‌ها گفتم که در حقیقت من یک شهروند اسرائيلی هستم و آن‌ها به من اطمینان دادند که مشکلی وجود ندارد.»

استرنفلد گفت اما پیش از آنکه در جلسه‌ای با حضور مسعود پزشکیان و دیگر مقام‌های جمهوری اسلامی شرکت کند، ضرورت داشت که این موضوع را بررسی کند که آیا حضور در چنین جلسه‌ای به معنای نقض قوانین اسرائیل خواهد بود یا خیر.

استرنفلد به هاآرتض گفت:« با مقامات اسرائیلی در این مورد مشورت کردم و به این نتیجه رسیدم که منعی برای حضورم در این جلسه وجود ندارد.»

او افزود: «به هیچ‌وجه تصمیم آسانی نبود. فکر می‌کردم که فقط یک حقه است. اما حضور در جلسه‌ای با حضور با رئیس‌جمهوری ایران و صحبت کردن و گوش دادن به او فرصتی بود که نمی‌توانستم آن را از دست بدهم.»

به گزارش هاآرتص، علاوه بر لیور استرنفلد، چند چهره یهودی- آمریکایی دیگر از جمله ابی استاین، فعال تراجنسیتی و از هواداران فلسطین و همچنین نمایندگان «ناتوری کارتا»، که یک گروه یهودی ارتدوکس ضد صهیونیسم و حامی فلسطینیان است، نیز در این جلسه حضور داشتند.

گفت‌وگوی مستقیم با پزشکیان

به گفته استرنفلد، او تنها اسرائیلی حاضر در این جلسه بود و توانست هم در طول جلسه سخن بگوید و هم پس از جلسه توانست به‌طور مستقیم و رودررو با مسعود پزشکیان صحبت کند.

او گفت:« در پایان جلسه با آقای پزشکیان دیدار کردم و ابتدا کتابم را به او دادم. سپس گفتم که معتقدم او در موقعیتی منحصر به‌فرد است تا ایران را به سمت نقشی سازنده در خاورمیانه هدایت کند.»

او افزود: «مسعود پزشکیان پاسخ داد که وقتی اسرائیل و فلسطینیان به توافقی مورد قبول دو طرف برسند، تهران دیگر پرچم مبارزه برای فلسطین را برنخواهد افراشت. من نیز به او گفتم که گفتن همین حرف به‌طور مستقیم به مخاطبان غربی‌، می‌تواند تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد.»

استرنفلد گفت: « من موضوعی را مطرح کردم که وزیر امور خارجه پیشین ایران هم سال گذشته درباره مساله گروگان‌ها در غزه مطرح کرده بود و از آن به عنوان یک موضوع انسانی صحبت کرده و پیشنهاد کمک برای حل آن را داده بود اما آقای پزشکیان از این نظر خوشش نیامد و گفت ایران کار خود را با امضای توافق هسته‌ای انجام داده و اکنون غرب باید گامی در جهت گفتگو با ایران بردارد.»

جنجال آداب‌ندانی

این نخستین بار در جریان سفر مسعود پزشکیان به نیویورک نیست که هیات همراه او می‌کوشد با دادن توضیحات غیرواقعی و دروغین، به جنجال‌های پیش‌آمده واکنش نشان دهد.

مسعود پزشکیان روز دوشنبه، دوم مهر، در دیدار با نمایندگان شماری از رسانه‌های آمریکایی گفت:«: «ما آماده‌ایم تمام سلاح‌های خود را کنار بگذاریم، به شرط آنکه اسرائیل هم سلاح‌های خود را کنار بگذارد و یک سازمان بین‌المللی بیاید و در منطقه امنیت تامین کند.»

با این حال، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و الیاس حضرتی، رییس شورای اطلاع‌رسانی دولت از اساس بیان چنین سخنانی از سوی پزشکیان را تکذیب کردند و انتشار این خبر از سوی بلومبرگ را «شیطنت» نامیدند.

اما پس از آنکه ایران‌اینترنشنال فایل صوتی این جلسه را منتشر کرد، عباس عراقچی گفت که سخنان رییس دولت در جمهوری اسلامی بحثی نظری و مبنایی درباره خلع سلاح عمومی بوده است.

با این همه، این اظهارات در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی بازتابی گسترده یافت.

در ایران، نمایندگان مجلس با انتقاد از پزشکیان خواستار دقت او در انتخاب کلمات شدند و روزنامه کیهان، اظهارات او را نسنجیده دانست و به‌طور تلویحی به او هشدار داد که مواظب حرف زدنش باشد.

حسین شریعتمداری، نماینده علی خامنه‌ای و مدیرمسئول روزنامه کیهان نیز در یادداشتی نوشت که پزشکیان از بیان منظور و مقصود خویش ناتوان است.

او نوشت: «این ضعف را می‌توان کم‌اطلاعی آقای پزشکیان از عرصه سیاست و علوم و بایسته‌های تعریف شده آن دانست. آقای رئیس‌جمهور در همان نشست با مسئولان رسانه‌های آمریکایی تاکید می‌کنند که «‌من سیاست بلد نیستم‌»! و پیش از این هم گفته بودند «‌من سیاست را نمی‌فهمم‌»! در این خصوص باید گفت، اگرچه به‌نظر می‌رسد ایشان قصد تواضع داشته‌اند! ولی شواهد موجود نشان می‌دهند که به یک واقعیت اشاره کرده‌اند و متاسفانه در این عرصه ورود چندانی ندارند. این در حالی است که سیاسی بودن و آگاهی و شناخت از امور و قواعد سیاسی یکی از اصلی‌ترین شرایطی است که باید در رئیس‌جمهور وجود داشته باشد. بر اساس قوانین جاری، رئیس‌جمهور از میان «‌رجال سیاسی‌» انتخاب می‌شود.»

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

کاملا هریس و ایران
جهان‌نما
خبرها
گزارش روز با مجتبا پورمحسن

شنیداری

پادکست‌ها