واکنش چهار کشور غربی به سخنان مریل استریپ: درخواست اقدام فوری علیه طالبان

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۷/۰۵

سخنرانی مریل استریپ، ستاره هالیوود، در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل درباره وضعیت اسفناک زنان افغانستان و سرکوب آزادی آنها با واکنش فوری آلمان، استرالیا، کانادا و هلند همراه شد. آنها طالبان را به «سرکوب سیستماتیک» زنان متهم کرده و از اقدام فوری علیه این گروه خبر دادند.

به گزارش سی‌ان‌ان این چهار کشور روز چهارشنبه چهارم مهر در بیانیه‌ای مشترک، طالبان را به نقض کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان متهم کردند و از جامعه جهانی خواستد با حمایت از اقدام آنها، طالبان را به پاسخگویی در برابر اقدامات خود مجبور کنند.

دولت قبلی افغانستان این کنوانسیون را در سال ۲۰۰۳ امضا کرده بود.

پنی وانگ، وزیر خارجه استرالیا، در کنفرانسی خبری در نیویورک گفت سخنان استریپ به روشنی نشان داد که زنان و دختران افغانستان عملا از زندگی عمومی محو شده‌اند.

او افزود: «ما نمی‌توانیم در برابر چنین بی‌عدالتی سکوت کنیم و اقداماتی که امروز با همکاری آلمان، کانادا و هلند آغاز کرده‌ایم بی‌سابقه است و نشان از تعهد ما به حقوق زنان دارد.»

استریپ در اظهارات خود گفته بود در کابل یک گربه می‌تواند زیر آفتاب بخوابد، یک پرنده می‌تواند در کابل آواز بخواند، اما یک دختر یا زن در افغانستان نمی‌تواند در ملاء‌عام آواز بخواند.

او با اشاره به اینکه «یک گربه مونث در کابل آزادی‌های بیشتری از زنان دارد» این شرایط را معادل سرکوب قوانین طبیعت توصیف کرده بود.

اقدامات حقوقی و بین‌المللی

فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در سازمان دیده‌بان حقوق بشر، در واکنش به این اقدام گفت این حرکت می‌تواند آغاز راهی برای دستیابی به عدالت برای زنان افغانستان باشد و بسیار مهم است که دیگر کشورها نیز حمایت خود را از این اقدام اعلام کنند تا در این فرایند، صدای زنان افغان شنیده شود.

اقدام این چهار کشور احتمالا به تشکیل پرونده‌هایی در دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه منجر خواهد شد.

طالبان تاکنون به این شکایت‌ها پاسخی نداده‌اند و همچنان به اجرای سیاست‌های سرکوبگرانه خود علیه زنان و دختران ادامه می‌دهند.

روبرتا متسولا، رییس پارلمان اروپا، روز ۲۷ شهریور در نشست این پارلمان و در حضور شماری از فعالان حقوق زنان افغانستان با تاکید بر ادامه حمایت از تلاش‌های زنان برای تضمین حقوق خود، خطاب به زنان افغانستان گفته بود: «مبارزه شما نادیده گرفته نخواهد شد.»

سرکوب بی‌وقفه طالبان علیه زنان

طالبان از زمان بازگشت به قدرت، محدودیت‌های شدیدی علیه زنان و دختران از ممنوعیت تحصیل و کار برای دختران پس از کلاس ششم گرفته تا دستور به سکوت زنان در فضاهای عمومی وضع کرده است.

به گفته استریپ، این قوانین نشان‌دهنده «حذف کامل یک جنسیت» از زندگی عمومی است.

سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، در ۲۵ مرداد سال جازی هم‌زمان با سومین سالگرد بازگشت طالبان به قدرت اعلام کرد در این مدت دست‌کم یک میلیون و ۴۰۰ هزار دختر در افغانستان از حق تحصیل در مقطع متوسطه محروم شده‌اند و سرنوشت یک نسل در این کشور به خطر افتاده است.

فوزیه کوفی، نماینده سابق پارلمان افغانستان، نیز در واکنش به سخنان استریپ و اقدامات اخیر کشورهای غربی با تاکید بر اینکه زنان افغانستان هر روز در حال مبارزه برای حقوق خود هستند، گفت طالبان نتوانسته‌ درک کند که افغانستان تغییر کرده است.

پیشتر در اسنفد ۱۴۰۲ سازمان برنامه‌ جهانی غذا، وابسه به سازمان ملل متحد اعلام کرده بود بیشترین بار بحران‌های متعدد در افغانستان را دختران و زنان تحمل می‌کنند و این کشور بدترین کشور جهان برای زنان است.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

خبرها
از خاکستر
جهان‌نما
خبرها

شنیداری

پادکست‌ها