علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز جمعه ۱۳ مهر بعد از پنج سال به عنوان خطبهخوان در نماز جمعه تهران حاضر شد و با تاکید بر اینکه حمله موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل کمترین مجازات برای این کشور بود، گفت کشتن فرماندهان حزبالله لبنان و حماس باعث حذف اسرائیل از منطقه خواهد شد.
خامنهای که چند روز پس از کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان نیز در انظار عمومی حاضر شده بود، حمله موشکی سپاه پاسداران به اسرائیل را مشروع و قانونی خواند و گفت: «جمهوری اسلامی آنچه لازم باشد را انجام میدهد. همانطور که انجام داد و در آینده هم اگر لازم شود، انجام خواهد داد.»
امیر اوهانا، رییس پارلمان اسرائیل، پس از این حمله و در پاسخ به پست خامنهای به زبان عبری در شبکه ایکس، خطاب به او به زبان فارسی نوشت: «به پایان سلام کن ...»
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه و به نقل از سه منبع آگاه ایرانی، گزارش داد رهبر جمهوری اسلامی چند روز پیش از کشته شدن نصرالله به او هشدار داده بود فورا از لبنان خارج شود و اکنون هم به شدت نگران نفوذ اسرائیل در ردههای ارشد دولتی در تهران است.
کمربند دفاع و عزت
خامنهای در خطبههای اول نماز جمعه تهران گفت: «از ایران تا غزه باید کمربند دفاع و عزت را در تمام کشورهای اسلامی محکم ببندیم.»
او با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی در انجام وظیفه «حمایت از جبهه مقاومت و دفاع از خود» تعلل نمیکند و دچار شتابزدگی هم نمیشود، از حمله موشکی به اسرائیل به عنوان «کار درخشان نیروهای مسلح» یاد کرد و آن را «مشروع و قانونی» دانست.
خامنهای با اشاره به «طوفان الاقصی» که نام و عنوان حمله هفتم اکتبر حماس و گروههای فلسطینی به اسرائیل در منابع حامیحماس است، آن را «حرکتی منطقی و قانونی از سوی فلسطینیها» توصیف کرد و گفت: «حق با فلسطینیها بود.»
بر اساس آمار ارائه شده از سوی اسرائیل، بیش از هزار و ۲۰۰ نفر در حمله هفتم اکتبر کشته و ۲۵۰ نفر دیگر به گروگان گرفته شدند.
پیشتر و در روز دوشنبه ۱۱ تیر، بیش از ۱۰۰ تن از قربانیان و خانوادههای قربانیان حمله هفتم اکتبر حماس، با تنظیم دادخواستی از جمهوری اسلامی، سوریه و کره شمالی به اتهام حمایت از حماس شکایت کردند و خواستار دریافت حداقل چهار میلیارد دلار غرامت شدند.
خامنهای در ۱۸ مهر ۱۴۰۲ و تنها ساعاتی پس از هشدار آمریکا به جمهوری اسلامی مبنی بر دخالت نکردن در جنگ حماس و اسرائیل، با عقبنشینی از مواضع پیشین، نقش تهران در حملات مرگبار حماس علیه اسرائیل را تکذیب کرد و در عین حال گفت: «ما پیشانی و بازوی طراحان مدبر و هوشمند و جوانان فلسطینی را میبوسیم.»
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه نماز جمعه این هفته خود تاکید کرد هیچکس حق اعتراض به فلسطین و لبنان ندارد و گفت: «آنهایی هم که حمایت میکنند از این کشورها، وظیفه خود را انجام میدهند.»
به نظر میرسد این سخنان او واکنش به اعتراضات و نارضایتیهای داخلی است که پس از کشته شدن نصرالله به شکل شادی مردمی در برخی شهرهای کشور بروز کرد
خامنهای بار دیگر از اسرائیل با صفاتی همچون «خونآشام، گرگ صفت و سگ هار آمریکا در منطقه» یاد کرد و با تاکید بر این که «جمهوری اسلامی در انجام وظایف خود تعلل نخواهد کرد و شتابزده نیز واکنش نشان نخواهد داد»، گفت: «ما با صلابت و قدرت هر کاری لازم باشد انجام خواهد داد.»
یاد کردن از نصرالله در خطبه عربی
رهبر جمهوری اسلامی خطبه دوم نماز جمعه تهران را به زبان عربی و خطاب به مردم لبنان و فلسطین خواند.
او گفت: «کشته شدن حسن نصرالله فقدان کبیر است اما عزاداری ما از جنس افسردگی و پریشانی نیست و از جنس عزاداری برای امام حسین و درس دهنده و امید آفرین است.»
او روز چهارشنبه ۱۱ مهر هم گفته بود که «این حادثه» او را «جدا عزادار» کرده است.
خامنهای از سالهای گذشته تا روزهای اخیر بسیاری از نزدیکان سیاسی و نظامی خود از جمله قاسم سلیمانی، فرمانده کشته شده سپاه قدس، اسماعیل هنیه، رییس دفتر سیاسی حماس و حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان را از دست داد.
او در پنج سال اخیر و بعد از کشته شدن سلیمانی، دستکم ۱۴ نماز میت برای اطرافیان خود خوانده است.
خامنهای در ادامه خطبه دوم نماز جمعه ۱۳ مهر از مردم لبنان به عنوان «عزیزان» خود یاد کرد و به آنها وعده داد: «ویرانیها ترمیم میشوند و صبر و استقامت، عزت و کرامت به بار میآورد.»
در حالی که دولت لبنان مدتهاست در وضعیت ورشکستگی به سر میبرد، رهبر جمهوری اسلامی نگفت که ویرانیها را چه کسی و چگونه ترمیم خواهد کرد.
نصرالله در تیر ماه ۱۳۹۵، در یک سخنرانی به تامین مالی حزبالله لبنان از سوی جمهوری اسلامی اشاره کرد و گفت: «بودجه و هزینه و خرج و خورد و خوراک و سلاح و موشکهای حزبالله از جمهوری اسلامی میرسد. تا زمانی که ایران پول داشته باشد، یعنی ما پول داریم.»
رهبر جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه «مقاومت در غزه به اسلام عزت بخشید و چشم دنیا را خیره کرد»، گفت که با حمله حماس و مقاومت غزه و لبنان، اسرائیل «به ۷۰ سال قبل بازگشته» و حالا مهمترین دغدغهاش «حفظ موجودیت خود» است.
از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و بنا بر اعلام وزارت بهداشت حماس، درگیریها در غزه تاکنون جان بیش از ۴۱ هزار و ۵۰۰ فلسطینی را گرفته و بیش از ۹۶ هزار نفر نیز مجروح شدهاند.
خامنهای در ادامه گفت که اسرائیل «ترور و تخریب و بمباران و کشتار غیرنظامیان را نشانه پیروزی خود قلمداد میکند» اما نمیتواند به تشکیلات حماس و حزب الله و دیگر سازمان های مجاهد صدمه جدی بزند.
این در حالی است که گزارشها نشان میدهند اکثر کادر رهبری حماس و حزبالله در هفتهها و ماههای اخیر، در عملیاتهای مختلف نظامی اسرائیل در غزه، کرانه باختری، لبنان و حتی سوریه کشته شدهاند.