مصطفی معین، وزیر علوم در دولت محمد خاتمی گفت که ۷۵ درصد دانشجویان پزشکی دانشگاه تهران، سهمیهای هستند. شهریور ۱۴۰۳ نیز محمد ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با اشاره به این که حتی رتبههای دو رقمی غیرسهمیهای پذیرفته نمیشوند، گفته بود سهمیه هم «حدی و حدودی» دارد.
معین، وزیر پیشین علوم، با اشاره به سهمیههای در نظر گرفته شده برای ورود به دانشگاهها، به خبرآنلاین گفت: «۷۵ درصد رشته پزشکی دانشگاه تهران سهمیهها هستند. اینها بر چه اساسی آمدند پزشکی میخوانند و با رتبه ۱۰۰ هزار وارد میشوند و رتبه دو رقمی نابغه و مستعد ما نمیتواند وارد دانشگاه شود.»
پیش از او، ظفرقندی که حالا وزیر بهداشت دولت مسعود پزشکیان است، در مصاحبهای گفته بود: «سهمیه هم حد و حدودی دارد. وقتی رتبه دو رقمی کنکور پزشکی تهران قبول نشود به مهاجرت فکر میکند.»
سهمیه و صندلی فروشی در دانشگاهها، دو موضوعی هستند که در سالهای اخیر اعتراضها و انتقادها نسبت به آنها بیشتر شده است.
مهر ماه ۱۳۹۸، بشیر خالقی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، فاش کرد در سال ۱۳۹۷، حدود ۷۰ درصد از دانشجویان دندانپزشکی با سهمیه پذیرش شدهاند.
از سوی دیگر در همان زمان، محمود صادقی، نماینده وقت مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: «جریان فاسدی اقدام به فرستادن یکسری دانشجویان قلابی به برخی دانشگاههای علوم پزشکی کرده است.»
مرداد ماه سال ۱۴۰۲، موضوع سهمیهها به طور خاص در حوزه پزشکی زاویه جدیدی پیدا کرد و یک کانال تلگرامی، اقدام به افشای نام پزشکان سهمیهای کرد.
در ادامه، روزنامه اعتماد با بررسی فایلهای افشا شده نتایج آزمون دستیاری، فاش کرد نیمی از پزشکان متخصص سهمیهای هستند.
بر اساس این گزارش که ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ منتشر شد، از ۱۵۵ پذیرفتهشده در رشته ارتوپدی چهل و ششمین آزمون دستیاری، تنها ۵۹ نفر سهمیه نداشتند. در رشته قلب و عروق از ۲۲۹ نفر پذیرفتهشده تنها ۸۹ نفر بدون سهمیه قبول شدند و ۶۲ درصد قبولشدگان تخصص قلب کشور، پزشکان سهمیهای بودند.
در آن زمان پدرام پاکآیین، سخنگوی وزارت بهداشت، در واکنش به افشای فایل نتایج آزمون دستیاری گفت: «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در خصوص سهمیه دستیاری پزشکی به قانون عمل میکند و قانونگذار، خود معیارهای سنجش صلاحیت علمی افرادی را که از طریق سهمیه پذیرش میشوند، مشخص کرده است»
آزمون دستیاری یا تخصص از مهمترین دورههای تحصیلی یک پزشک است که در آن از دوره عمومی وارد دوره تخصص میشود.
سهمیهها و مهاجرت پزشکان
بیعدالتیهای آموزشی از این دست، از عوامل اصلی مهاجرت پزشکان از ایران ارزیابی میشود.
رصدخانه مهاجرت ایران اسفند سال ۱۴۰۲ خبر داد نیمی از پزشکان ایرانی به دنبال مهاجرت هستند.
خرداد ۱۴۰۲ نیز روزنامه آرمان امروز در گزارشی اجتماعی به وضعیت جامعه پزشکی در ایران امروز پرداخت و نوشت: «پزشکان و به خصوص پزشکان عمومی، این روزها از وضعیت مالی و درآمدی خود حسابی شاکی هستند.»
روزنامه کارگزاران نیز در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، با اشاره به وضعیت «تعرفههای پزشکی» نوشت: «پزشکان از طبقه متوسط جامعه هم پایینتر آمدهاند؛ بهویژه پزشکان جوانی که در ابتدای راه هستند.»