اکسیوس: اسرائیل در حمله اخیر یک مرکز تحقیقاتی فوق‌سری هسته‌ای ایران را ویران کرد

جمعه ۱۴۰۳/۰۸/۲۵

وب‌سایت اکسیوس به نقل از چند مقام فعلی و پیشین اسرائیلی و آمریکایی خبر داد در حمله ماه گذشته اسرائیل به اهداف نظامی در ایران، یک مرکز تحقیقاتی فوق‌سری مرتبط با تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی در پارچین ویران شده است.

اکسیوس نوشت بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، یک ساختمان به نام طالقان۲ در پارچین در حدود ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی تهران به‌طور کامل تخریب شده است.

مقامات اسرائیلی و آمریکایی به این وب‌سایت خبری اعلام کردند فعالیت‌های تحقیقاتی در تاسیسات طالقان۲ می‌تواند برای تسلیحات هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

ارتش اسرائیل بامداد پنجم آبان مجموعه‌ای از حملات هوایی را با عنوان «روزهای پاسخ» علیه مواضع جمهوری اسلامی انجام داد. با پایان عملیات، مشخص شد حدود ۱۴۰ جنگنده اسرائیلی در سه موج حمله، ۲۰ نقطه را در سه استان ایران هدف قرار دادند.

اسرائیل هنوز درباره مختصات و تعداد دقیق این اهداف توضیح نداده اما بنا بر اعلام ارتش این کشور، کارخانه‌های تولید موشک و دیگر تاسیسات نظامی در نزدیکی تهران و غرب ایران در این عملیات هدف قرار گرفتند.

یک مقام آمریکایی به اکسیوس گفت: «آن‌ها [در طالقان۲] فعالیت‌های علمی انجام می‌دادند که می‌توانست زمینه را برای تولید سلاح هسته‌ای فراهم کند. این یک موضوع کاملا محرمانه بود. بخش کوچکی از حکومت ایران از این موضوع اطلاع داشتند، اما بیشتر حکومت ایران نمی‌دانستند.»

اکسیوس نوشت سرویس‌های اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا در اوایل سال جاری میلادی شناسایی فعالیت‌های تحقیقاتی را در پارچین آغاز کردند، از جمله فعالیت دانشمندان وابسته به جمهوری اسلامی در زمینه مدل‌سازی کامپیوتری، متالورژی و تحقیقات مواد منفجره که می‌تواند برای سلاح‌های هسته‌ای مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش این رسانه، مقام‌های کاخ سفید در ماه ژوئن به‌طور خصوصی به مقام‌های جمهوری اسلامی در مورد فعالیت‌های تحقیقاتی مشکوک هشدار دادند.

مقاماتی که با اکسیوس مصاحبه کردند، گفتند ایالات متحده امیدوار بود این هشدار باعث شود که جمهوری اسلامی فعالیت هسته‌ای خود را متوقف کند، اما حکومت ایران همچنان به این برنامه ادامه داد.

یک مقام آمریکایی افزود در ماه‌های پیش از حمله اسرائیل، «نگرانی سراسری» در مورد فعالیت جمهوری اسلامی در تاسیسات طالقان۲ وجود داشت.

تحقیقات حکومت ایران درباره تسلیحات هسته‌ای حتی باعث شد که مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده ارزیابی خود را درباره برنامه هسته‌ای تهران تغییر دهد.

وال استریت ژورنال در ماه اوت نوشت بر خلاف ارزیابی‌های اطلاعاتی سال‌های اخیر، یک جمله مهم از گزارش اطلاعات ملی آمریکا به کنگره حذف شده بود: «ایران در حال حاضر فعالیت‌های کلیدی توسعه سلاح‌های هسته‌ای لازم را برای تولید یک دستگاه هسته‌ای قابل آزمایش انجام نمی‌دهد.»

حذف این جمله نشان می‌دهد نگرانی در مورد برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر و پیش از حمله اسرائیل به اهداف نظامی در ایران، شدت گرفته بود.

مقامات آمریکایی به اکسیوس گفتند بایدن از نتانیاهو خواسته بود تا به تاسیسات هسته‌ای ایران حمله نکند، اما به گزارش این وب‌سایت، طالقان۲ بخشی از برنامه هسته‌ای اعلام شده حکومت ایران نبود، بنابراین جمهوری اسلامی نمی‌تواند اهمیت این حمله را بدون اعتراف به نقض پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای از سوی خود، تایید کند.

یک مقام آمریکایی در همین رابطه گفت: «این حمله یک پیام نه چندان ظریف بود که اسرائیلی‌ها بینش قابل‌ توجهی نسبت به سیستم ایران دارند، حتی وقتی صحبت از چیزهایی می‌شود که کاملا محرمانه بودند و برای گروه بسیار کمی از افراد در حکومت ایران شناخته می‌شدند.»

پیش‌تر تصاویر ماهواره‌ای منتشر شده از اهداف حمله اسرائیل به ایران، اهمیت این تاسیسات و میزان تخریب‌های احتمالی را نشان می‌دادند.

این اهداف شامل سایت‌های تولید موشک، تاسیسات ترکیب‌کننده سوخت موشک و اماکن توسعه تسلیحات هسته‌ای بودند.

وال استریت ژورنال روز پنجم آبان به نقل از یک مقام اسرائیلی گزارش داد پیش از حمله این کشور به جمهوری اسلامی، ایران چهار سامانه پدافند موشکی اس-۳۰۰ داشت که پیشرفته‌ترین سیستم پدافند هوایی آن محسوب می‌شدند، اما همه این سامانه‌ها در حمله اسرائیل از بین رفتند.

ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی روز پنجم آبان با انتشار بیانیه‌ای درباره حمله اسرائیل اعلام کرد «تعدادی موشک دوربردِ هواپایه که دارای سر جنگی بسیار سبک در حدود یک‌پنجم کلاهک موشک‌های بالستیک ایرانی بودند»، به سوی برخی از رادارهای مرزی در استان‌های ایلام، خوزستان و اطراف تهران پرتاب شدند.

این بیانیه افزود از ورود هواپیماهای اسرائیلی به حریم هوایی ایران ممانعت به عمل آمد و تعداد «قابل توجهی» از موشک‌ها رهگیری شدند.

ستاد کل نیروهای مسلح همچنین خسارت‌های وارد شده را «محدود و کم‌اثر» توصیف کرد و افزود تنها چند سامانه راداری آسیب دیده‌اند.

این حملات در واکنش به شلیک بیش از ۲۰۰ موشک بالستیک از سوی جمهوری اسلامی به اسرائیل در روز دهم مهر انجام شد.

خبرهای بیشتر

پربیننده‌ترین ویدیوها

اقتصاد و بازار
۲۴ با فرداد فرحزاد
جهان‌نما
برنامه با کامبیز حسینی

شنیداری

پادکست‌ها