شورای اقتصاد دولت جمهوری اسلامی در مصوبهای دستور افزایش تعرفههای گاز بخش خانگی و همکاری استانها برای مصرف مازوت در تمامی نیروگاهها و صنایع را صادر کرد. روز ۲۷ آبان یک مقام پیشین نفتی گفت پالایشگاه آبادان گازوئیل زمستانی را در بورس فروخت و باعث کاهش ذخایر شد.
خبرگزاری تسنیم روز یکشنبه ۲۷ آبان نوشت که سازمان برنامه و بودجه مصوبات جلسه ۱۴ آبان شورای اقتصاد را ابلاغ کرده است.
مصوبه شورای اقتصاد برای افزایش سریع تعرفههای گاز خانگی
در بخشی از این مصوبه آمده که وزارت نفت باید در اسرع وقت و با همکاری سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، تعرفههای جدید گاز بخش خانگی را طوری طراحی و برای تصویب به هیات وزیران ارائه کند که از «آثار بازدارنده مشهود» برخوردار باشد.
روز ۲۲ آبان نیز مصوبه تازه هیات وزیران درباره چگونگی تغییر تعرفههای مصرف گاز در بخش خانگی منتشر شد که نشان میدهد دولت مسعود پزشکیان قصد دارد مشترکان بیشتری را در گروه اشتراکهای پرمصرف قرار دهد و از این طریق، درآمدزایی کند.
بر اساس آن مصوبه، تعرفه گاز بخش مصرفی به صورت پلکانی و با لحاظ پنج درصد از مصرف گاز به قیمت بالاترین تعرفه فروش داخلی، محاسبه و دریافت میشود.
تعرفه گاز بخش تجاری نیز هر شش ماه یک بار معادل ۱۰ درصد میانگین بالاترین تعرفه داخلی شش ماه گذشته، محاسبه و دریافت خواهد شد.
مصوبات افزایش تعرفههای حوزه انرژی در شرایطی است که از روز ۲۰ آبان، دولت قطع برق برنامهریزی شده را با دلیل کمبود ذخایر نیروگاهها برای زمستان، آغاز کرده است.
دستور دولت برای مازوتسوزی در تمام نیروگاهها و صنایع کشور
مسعود پزشکیان در روزهای قبل دستور داده بود مازوتسوزی در سه نیروگاه متوقف و به جای آن خاموشی زمانبندی شده اعمال شود.
با اینحال در بند دیگری از مصوبه جدید شورای اقتصاد به استانداریهای سراسر ایران دستور داده شده است با وزارت نفت برای مصرف نفت کوره یا همان مازوتسوزی در نیروگاهها و صنایع، «همکاری لازم» را انجام دهند.
پیشتر محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی پزشکیان، مردم را مقصر ناترازیها و مازوتسوزی خوانده و گفته بود شهروندان برای کمکردن خاموشیها باید چند درجه هوای خانه را کاهش دهند و گاز و برق کمتری مصرف کنند.
او همچنین بخشی از مشکل را «ارزانی شدید» و یارانه حاملهای انرژی اعلام کرده بود.
شهروندان در ایران که مالک ذخایر غنی گاز در جهان است، از یکسو به دلیل ناتوانی جمهوری اسلامی در تامین گاز نیروگاهها، باید همچون سالهای جنگ جدول خاموشی و آلودگی هوا را تحمل کنند و از طرف دیگر با مصوبات دولت در آستانه فصل سرد، گازبهای بیشتری به دولت بپردازند.
صدها میلیون لیتر گازوئیل ذخیره در بورس فروخته شد
عباس کاظمی، مدیرعامل پیشین شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی روز یکشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت اکثر نیروگاههای کشور گازی است و برای همین، مسئولان معمولا گازوئیل را برای زمستان که ایران دچار کسری گاز میشود، ذخیره میکردند اما امسال نسبت به پارسال، ذخایر کمتر است.
او تاکید کرد پالایشگاه آبادان به جای ارسال سوخت به نیروگاهها، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیلی را که باید برای زمستان ذخیره میشد، در بورس به فروش رسانده و این باعث کاهش ذخایر شده است.
به گفته کاظمی، ۱/۳میلیارد لیتر گازوئیل در طول چهار تا پنج ماه در بورس عرضه شده و از این میزان، ۴۵۰ میلیون لیتر به فروش رفته است.
طبق آمارهای شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی و با احتساب مجموع مازوت و گازوئیل، ذخایر سوخت مایع نیروگاهی کشور در شهریور ۱۴۰۳ نسبت به شهریور سال گذشته، ۳۶ درصد کاهش داشته است.
خبرگزاری فارس هفته گذشته در گزارشی با استناد به دادههای وزارت نیرو نوشت از شهریور امسال فرآیند پر شدن ذخایر سوخت مایع نیروگاهها متوقف شده و به مرور، حجم این ذخایر به یکسوم رسیده است.
بر اساس این گزارش، تامین گاز نیروگاهها در دو هفته اول آبان جاری ۳۰ درصد نسبت به سال ۱۴۰۲ کم شد و ذخیره گازوئیل نیروگاهها هم به کمتر از هزار و ۲۶۰ میلیون لیتر رسید تا شبکه برق ایران در یک قدمی شرایط فوقاضطراری قرار گیرد.
در ایران ۸۰ درصد برق به وسیله نیروگاههای حرارتی تولید میشود که این نیروگاهها برای این تولید، بدون ایجاد وضعیت ناسالم آلودگی هوا، عمدتا به گاز متکیاند.
در وضعیتی که گاز یا گازوئیل در دسترس نباشد، نیروگاهها به سمت استفاده از مازوت حرکت میکنند.
در مازوت مقادیر بالایی گوگرد و سایر ترکیبات سمی وجود دارد که سوزاندن آن منجر به تولید حجم زیادی از ذرات معلق و گازهای سمی میشود.
این آلایندهها تاثیری مستقیم بر آلودگی هوا دارند و افزایش آنها در هوای تنفسی، خطر بیماریهای تنفسی و قلبی-عروقی را افزایش میدهد.