سقوط حکومت بشار اسد در همان نخستین ساعات موجی از واکنشهای جهانی را به همراه داشت. آمریکا، اتحادیه اروپا و اسرائیل از سقوط حکومت سوریه ابراز خرسندی کردند. جمهوری اسلامی خواهان تداوم رابطه با سوریه پسا اسد شد و برخی از همسایگان سوریه هم بر پرهیز از هرج و مرج تاکید کردند.
استقبال اسرائیل از سقوط اسد
بنیامین نتانیاهو گفت که سقوط اسد «نتیجه مستقیم حملات ما علیه جمهوری اسلامی و حزبالله است.»
او تاکید کرد که «اجازه نخواهیم داد هیچ نیروی متخاصمی در مرزهای ما مستقر شود.»
ساعاتی پیش از این سخنان ارتش اسرائیل اعلام کرد نیروهای خود را در منطقه حائل تحت نظارت سازمان ملل متحد با سوریه و در تعدادی از نقاط لازم برای دفاع با توجه به آخرین رویدادها در این کشور عربی مستقر کرده است.
در همین حال وزیر دفاع اسرائیل گفت که او و بنیامین نتانیاهو به ارتش اسرائیل دستور دادند تا با کنترل منطقه حائل و نقاط استراتژیک، از برقراری امنیت در شهرکهای اسرائیلی اطمینان حاصل کند.
اتحادیه اروپا: پایان دیکتاتوری اسد یک تحول مثبت است
در ادامه واکنشهای مقامهای غربی، مایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در حساب ایکس خود «پایان دیکتاتوری اسد» را «یک تحول مثبت و مورد انتظار» خواند.
او همچنین سقوط اسد را بیانگر ضعیف شدن روسیه و ایران به عنوان حامیان او دانست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که این اتحادیه با «همه شرکای سازنده در سوریه و منطقه کار خواهد کرد».
در همین حال امانوئل مکرون، رییسجمهور فرانسه، با استقبال از سقوط حکومت بشار اسد و ادای احترام به مردم سوریه گفت:«سرانجام دولت وحشی سقوط کرد.»
او تاکید کرد که فرانسه به امنیت خاورمیانه متعهد خواهد ماند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، از سقوط بشار اسد، به عنوان «خبر خوب» استقبال کرد و افزود که او «به طرز وحشیانهای» مردم خود را سرکوب و کشتار کرد.
دنیل شاپیرو، مقام وزارت دفاع آمریکا، نیز ضمن استقبال از سقوط اسد خواستار حفاظت از غیرنظامیان، بهویژه اقلیتها، احترام به قوانین بینالمللی و تلاش برای ایجاد سیاستی فراگیر در سوریه شد.
در همین حال وزیران دفاع ترکیه و آمریکا طی تماس تلفنی درباره تحولات سوریه گفتوگو کردند.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، کشور حامی مخالفان اسد، گفت:«ترکیه برای وحدت ملی، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه اهمیت زیادی قائل است.»
او همچنین از «رویکرد سازنده ایران» در قبال بحران سوریه قدردانی کرد
واکنش روسیه و جمهوری اسلامی
وزارت خارجه روسیه نیز اعلام کرد که بشار اسد پس از گفتوگو با طرفهای درگیری از ریاستجمهوری استعفا داده است. در این بیانیه اعلام شده که روسیه در این مذاکرات شرکت نداشته است.
روسیه همچنین اعلام کرد که نیروهایش در پایگاههای خود در سوریه به حالت آمادهباش هستند اما هیچ تهدید فوری علیه آنها وجود ندارد.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی نیز بدون اشاره مستقیم به سقوط حکومت بشار اسد، تنها به «تحولات سوریه» پرداخت و بر ادامه روابط دو کشور «بر اساس علائق و منافع مشترک و عمل به تعهدات حقوقی بینالمللی» تاکید کرد.
در این اطلاعیه تاکید شده است:«تعیین سرنوشت و تصمیمگیری در مورد آینده سوریه تنها بر عهده مردم این کشور، بدون مداخله مخرب یا تحمیل خارجی است.»
وزارت خارجه چین نیز اعلام کرد که اوضاع سوریه را زیر نظر دارد و امیدوار است که ثبات به سرعت برقرار شود.
مقامهای کشورهای عربی از جمله پادشاه اردن و وزارت خارجه قطر خواستار انتقال صلح آمیز قدرت و جلوگیری از هرج و مرج در سوریه شدهاند.
در همین حال یک مقام عربستان سعودی به رویترز گفت که این کشور امیدوار است روندهای مثبتی مانند حفاظت از نهادهای دولتی و حمایت از اقلیتها در سوریه ادامه یابد.
همچنین دولت عراق در بیانیهای اعلام کرد که هرگونه دخالت در امور داخلی سوریه یا حمایت از یک طرف علیه طرف دیگر، تنها به تشدید درگیریها و تفرقه منجر خواهد شد.