مقامهای بلندپایه حکومت جدید سوریه در سفر به قطر، تحریمهای آمریکا را مانعی در مسیر بازسازی این کشور جنگزده دانستند و بار دیگر از واشینگتن خواستند این تحریمها را لغو کند.
اسعد حسن شیبانی، وزیر امور خارجه سوریه، یکشنبه ۱۶ دی با سفر به دوحه، با محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر و وزیر امور خارجه قطر، دیدار و گفتوگو کرد.
شیبانی پس از این دیدار به خبرنگاران گفت: «تحریمها [از سوی آمریکا] مانعی بر سر راه بهبود و توسعه سریع مردم سوریه هستند که در انتظار خدمات و مشارکت سایر کشورها به سر میبرند.»
او افزود: «ما بار دیگر از ایالات متحده میخواهیم این تحریمها را لغو کند، تحریمهایی که اکنون علیه مردم سوریه اعمال شدهاند، نه آنچه که پیش از این بودند: تحریمهایی علیه رژیم اسد.»
جنگ داخلی سوریه که با تظاهرات مسالمتآمیز مردم این کشور علیه حکومت بشار اسد در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، بیش از ۵۰۰ هزار کشته و شش میلیون آواره بر جای گذاشت.
در نهایت، مخالفان مسلح در یک عملیات غافلگیرکننده ۱۱ روزه که از ادلب و حلب آغاز شد، توانستند ۱۸ آذر به دمشق برسند و به پنج دهه حکومت خاندان اسد بر سوریه پایان دهند.
۳۰ آذر، دیپلماتهای ارشد آمریکایی با سفر به سوریه با احمد الشرع، معروف به محمد جولانی، فرمانده تحریر الشام، دیدار کردند.
آمریکا پیشتر اعلام کرده بود در ازای ارائه هرگونه اطلاعاتی که بتواند به دستگیری الشرع بینجامد، تا ۱۰ میلیون دلار پاداش میدهد. با این حال، باربارا لیف، دستیار وزیر امور خارجه ایالات متحده، در سفر به دمشق از لغو این جایزه خبر داد.
وزیر امور خارجه سوریه در جریان سفر خود به دوحه، همچنین تاکید کرد قطر شریک سوریه در دوران جدید این کشور خواهد بود.
این دومین سفر رسمی شیبانی پس از انتخاب به سمت وزیر خارجه سوریه به شمار میرود. او پیشتر در ۱۲ دی، برای دیدار با مقامهای عربستان سعودی، راهی این کشور شده بود.
مرهف ابو قصره، وزیر دفاع و اناس خطاب، رییس سازمان اطلاعات سوریه نیز شیبانی را در سفر به قطر همراهی میکردند.
قطر پس از سرکوب گسترده معترضان به دست بشار اسد و آغاز جنگ داخلی سوریه، روابط خود را با دمشق قطع کرد و به حمایت از مخالفان پرداخت.
در نهایت پس از ۱۳ سال، قطر ۲۰ آذر سفارت خود در دمشق را بازگشایی کرد.
محمد الخلیفی، وزیر مشاور در امور خارجه قطر، ۱۶ دی با اشاره به سفر هیات بلندپایه سوری به این کشور گفت شیبانی در این سفر، یک نقشه راه مشخص برای آینده نزدیک در سوریه ارائه داد و گامهایی را که قرار است از سوی حکومت جدید این کشور برداشته شوند، تشریح کرد.
الخلیفی تاکید کرد: «ما در حال همکاری برای جلوگیری از هرگونه دخالت خارجی در امور سوریه هستیم.»
پیشتر در چهارم دی، وزیر خارجه سوریه به جمهوری اسلامی هشدار داده بود به اراده مردم و حاکمیت سوریه احترام بگذارد و از گسترش هرج و مرج در این کشور خودداری کند.